Fukuyama: kas islamistid varastavad Egiptuse valimised?

Alo Raun
, Aarhus-Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloogide maiuspala - demokraatia üle arutavad üheskoos maailmakuulsad demokraatia-asjatundjad Georg Sørensen (vasakult teine), Francis Fukuyama (kolmas) ja Fareed Zakaria (neljas). Neile järgnevad Søren Pind, Anthony McGrew ja Jack Snyder. Mikrofoni hoiab debati moderaator Nanna Hvidt.
Politoloogide maiuspala - demokraatia üle arutavad üheskoos maailmakuulsad demokraatia-asjatundjad Georg Sørensen (vasakult teine), Francis Fukuyama (kolmas) ja Fareed Zakaria (neljas). Neile järgnevad Søren Pind, Anthony McGrew ja Jack Snyder. Mikrofoni hoiab debati moderaator Nanna Hvidt. Foto: Alo Raun

Maailma ühe tuntuma politoloogi Francis Fukuyama hinnangul võib hiljutise Egiptuse revolutsiooniga minna nii nagu 1979. aastal Iraanis, kus algselt paljuski demokraatiameelse ettevõtmise kaaperdasid paremini organiseerunud islamiäärmuslased.

«Probleem on organiseerumises,» rääkis 1980ndate aastate lõpus ajaloo lõpu kuulutamisega tuntuks saanud Fukuyama reedel Taanis Aarhusi ülikoolis peetud rahvusvahelisel seminaril Matchpoints 2011.

«Inmesed unustavad, et Iraani revolutsiooni tegid Tudehi partei (kommunistid – toim), liberaalid ja mitmed vasakpoolsed šahhi-vastased rühmitused. Siis aga kaaperdasid revolutsiooni usklikud, kes olid paremini organiseerunud.»

Fukuyama sõnul valitseb sarnane oht ka praegu araabia maades. «Ohtlik ei ole demokraatia ise, vaid liberaalset demokraatiat pooldava enamuse ebaõnnestumine.»

Tema väitel ei saanud n-ö läänelikud jõud Egiptuses varem eriti areneda, kuna olid Hosni Mubaraki valitsusajal allasurutud, ning neil napib organiseerimisoskusi.

«Kui Egiptuses tulevad valimised ruttu, kaotavad demokraatiameelsed «valedele inimestele», kes võivad esindada hoopis seda, mis on vähemuse seisukoht.»

Fukuyamale oponeeris samas debatis USA mõjukas ajakirjanik, välispoliitika ekspert ning eesti keeleski ilmunud raamatu «Vabaduse tulevik» autor Fareed Zakaria.

Tema sõnul oli jaanuaris Kairo Tahriri väljakule kogunenute nägu tõesti liberaalne ja demokraatlik.

«Kuid pidagem meeles, et arvukaimal protestipäeval oli Tahtriri väljakul kõige enam 500 000 inimest, kuid Egiptuse elanikke on kokku 80 miljonit.»

Tema sõnul ei ole lihtsalt teada, milline on selle riigi elanike üldine meelsus. «Mida arvavad inimesed riigi maapiirkondades?»

Zakaria meenutas näitena üht küsitlust, mille kohaselt pooldab 75 protsenti egiptlastest sellise inimese hukkamist, kes soovib islami mõne muu usu vastu vahetada. Seega on egitpuses tema hinnangul nii demokraatiat soosivaid kui mitteliberaalseid nähtusi.

Zakaria sõnul on tähtis tugevadada ja toetada Egiptuses just liberaalseid jõude, mis aitavad tagada riigi demokraatlikkuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles