Tšehhi presidendi peamine rahastaja ajab kahtlast relvaäri

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Milož Zeman (vasakult teine) ja tema suurtoetaja, ärimees Jaroslav Strnad (vasakult kolmas) ühise laua taga mullu märtsis, kui riigipea külastas Strnadile kuuluvat sõjatööstust Excalibur Army.
Tšehhi president Milož Zeman (vasakult teine) ja tema suurtoetaja, ärimees Jaroslav Strnad (vasakult kolmas) ühise laua taga mullu märtsis, kui riigipea külastas Strnadile kuuluvat sõjatööstust Excalibur Army. Foto: Czechoslovak Group

Hiljuti teiseks ametiajaks Tšehhi presidendiks valitud Miloš Zemani kampaania peamine rahastaja ärimees Jaroslav Strnad on ostnud Balkanilt kokku nii suures koguses laskemoona kui ka mitu relvatehast, selgub organiseeritud kuritegevusele ja korruptsioonile keskendunud ajakirjandusprojekti OCCRP kogutud materjalist.

Relvaäriga rikastunud Tšehhi ärimees on muuhulgas ostnud Albaania varudest ligi 34 miljonit Hiinas valmistatud vana padrunit. Samuti on ta omandanud võileivahinnaga kaks amortiseerunud relvatehast. Seejuures on Strnadit abistanud mitu vastuolulise mainega Balkani äritegelast. Nende seas on ka kaks inimest, kes on otseselt seotud endise Makedoonia luurejuhi Sašo Mijalkoviga, kes praegu on kohtu all süüdistatuna ebaseaduslikus pealtkuulamises, valimispettuses ja piinamises.

Tõsi, Strnad pole sugugi ainus tšehh, kes on Balkanilt sõjavarustust hankinud. Tema kaasmaalase Martin Drda firma ostis samuti Albaaniast enam kui 30 miljonit padrunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles