USA president annab loa avaldada FBI kallutatust näitava memo

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump annab loa memo avaldamiseks, mis väidetavalt näitab Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) poliitilist kallutatust ja võimu kuritarvitamist presidendivalimiste kampaania ajal, teatas neljapäeval Valge Maja.

«President on nõus selle avaldamisega. Pärast seda on asi kongressi kätes,» ütles Valge Maja esindaja.

Dokument avaldatakse ilmselt reedel.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo ( FBI ) on väljendanud «sügavat muret» dokumendi sisu täpsuse üle.

Kuuldused, et Trump toetab «sada protsenti» kongressi esindajatekoja luurekomisjoni memo avalikustamist, mis puudutab FBI ja justiitsministeeriumi juurdlust Venemaa suhtes, liikusid juba nädala alguses.

«Jah, ära muretse,» ütles president teisipäeval vabariiklasele Jeff Duncanile esindajatekojast lahkudes pärast seda, kui ta oli pidanud oma aastakõne.

Duncani ja Trumpi sõnavahetuse salvestasid telekaamerad.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders ütles teisipäeval, et Trump pole nelja lehekülje pikkuse dokumendiga veel tutvunud.

Memo jõudis Valgesse Majja esmaspäeval pärast seda, kui luurekomisjon hääletas selle avalikustamise poolt. Presidendil oli pärast seda viis päeva, et dokumendi avalikustamist blokeerida.

Memo puudutab FBI ja justiitsministeeriumi juurdlust Venemaa väidetava sekkumise kohta USA 2016. aasta presidendivalimistesse ning toob välja uurimise käigus tehtud rikkumised, väidavad vabariiklased.

Esindajatekoja spiiker Paul Ryan on memo avalikustamise heaks kiitnud, kuid ei taha, et seda kasutatakse eriprokuröri Robert Muelleri vastu, kes viib läbi omapoolset juurdlust võimalike Vene mõjutuste suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles