Colombias hukkus valitsusvägede rünnakus kolm mässulist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LUIS ROBAYO/AFP

Colombias sai neljapäeval valitsusvägede mürsurünnakus vasaksisside rühmituse Rahvuslik Vabastusarmee (ELN) laagrile surma kolm mässulist, teatasid võimuesindajad.

Rünnak leidis aset riigi loodeosas asuva San Juani jõe juures.

Tegemist oli osaga sisside ohjeldamiseks mõeldud suuremast operatsioonist, milleks andis käsu president Juan Manuel Santos. President otsustas anda sõjaväele vabad käed pärast sisside mitmeid veriseid rünnakuid politseijaoskondadele piirkonnas.

Colombia viimane sissirühmitus kutsus teisipäeval kehtestama uut relvarahu, mis võimaldaks jätkata mitme ohvriterohke pommirünnaku järel politseijaoskondadele peatatud rahukõnelusi. Kõnelused katkesid aasta algul ELN -i rünnakute tõttu ning rühmitus on pärast relvarahu lõppemist 10. jaanuaril rünnakuid jätkanud.

Santos peatas esmaspäeval vastuseks nädalavahetusel seitsme politseiniku elu nõudnud rünnakutele rahukõnelused ELN -iga ning andis julgeolekujõududele käsu tegutseda rühmituse vastu "maksimaalse otsusekindlusega".

Pärast rahulepingu sõlmimist Colombia valitsuse ja riigi suurima mässuliste rühmituse Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) vahel 2016. aasta novembris on Santose valitsus pidanud kõnelusi ELN -iga. Augusti teist ametiaega presidendina lõpetav Nobeli rahupreemia laureaat Santos loodab minna ajalukku Colombias üle poole sajandi kestnud konfliktide lõpetajana.

Ehkki FARC on nüüdseks end desarmeerinud ja muutunud poliitiliseks parteiks, on rahu hinnanguliselt 1800 võitlejaga ELN-iga jäänud seni saavutamatuks.

Erinevalt FARC-ist on ELN-il autonoomseid üksusi sisaldav föderatiivne struktuur, mis teeb ekspertide sõnul nendega rahu saavutamise raskemaks.

"Läbirääkimiste jätkamiseks on stsenaarium praegu tõeliselt sünge," ütles AFP-le Camilo Echandia Externado ülikoolist.

Augustis Colombia presidendiks pürgivad parempoolsed kandidaadid on kutsunud valitsust ELN-iga läbirääkimisi täielikult katkestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles