Fidel Castro vanim poeg sooritas enesetapu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro Diaz-Balart koos Paris Hiltoniga Havannas.
Fidel Castro Diaz-Balart koos Paris Hiltoniga Havannas. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/REUTERS

Kuuba endise presidendi Fidel Castro vanim poeg sooritas neljapäeval enesetapu, teatas riiklik meedia.

«Sügava depressiooni vastu viimastel kuudel arstidelt abi otsinud Fidel Castro Diaz-Balart võttis täna hommikul endalt elu,» kirjutasid riiklik ajaleht Granma ja internetikülg Cubadebate.

Diaz-Balarti kutsuti sarnasuse pärast isaga vahel ka Fidelitoks ja ta oli surres 68-aastane.

Kuubal kogunesid alles detsembris tänavatele kümned tuhanded inimesed, kes kandsid endise liidri Fidel Castro portreesid ja vehkisid lippudega mälestamaks aasta möödumist tema surmast.

Diaz-Balart saadeti külma sõja ajal Nõukogude Liitu tuumafüüsikat õppima. Aastatel 1980-1992 vastutas ta Kuuba tuumaprogrammi eest. Siis aga vallandas Castro avalikult oma enda poja, nimetades teda ebakompetentseks. 

Fidel Castro (vasakul) ja Fidel Castro Diaz-Balart 2002. aastal.
Fidel Castro (vasakul) ja Fidel Castro Diaz-Balart 2002. aastal. Foto: ADALBERTO ROQUE/AFP/Scanpix

Diaz-Balart tõmbus pärast oma isa surma avalikust elust tagasi. Spekuleeriti, et selles võisid rolli mängida perekondlikud intriigid, sest Fidel Castro järeltulijad polnud rahul Raul Castro tõusmisega Kuuba liidriks.

Vaba Kuuba Keskuse juht Frank Calzon ütles väljaandele Miami Herald: «On spekuleeritud viha ja pettumuse kohta Fideli peres pärast kindral Raul Castro tõusu võimule, mil tema lapsed võtsid kogu tähelepanu endale ja Fideli järeltulijatest polnud midagi kuulda.»

Fidelito oli enne surma valitsuse nõunik ja Kuuba Teaduste Akadeemia asepresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles