Ämaril teenivad itaallased said esimese häire (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui möödunud reedel tunnistasid Ämaril teenivad Itaalia õhuväelased Postimehele, et ootavad oma esimest tuvastuslendu, siis vähem kui nädalaga sai nende soov täidetud.

Käsk Saksamaalt Uedemist NATO õhuoperatsioonide keskusest tuli eile pärastlõunal. Kaks itaallaste Eurofighter Typhooni olid tol hetkel parajasti tegemas harjutuslende.

Itaalia piloodid said käsu minna tuvastama Balti õhuruumi sisenenud lennukit, mis polnud endast vastavalt reeglitele teada andnud. Mõne minutiga olid Eurofighterid kahtlase lennuki juures ja identifitseerisid ta vastavalt NATO reeglitele. Korrarikkujaks osutus Vene relvajõudude transpordilennuk AN-26.

Täpselt nädal varem said oma esimese tuvastuslennu teha Leedust Zokniai baasist Balti õhuturvet tegevad Taani hävitajad. Nemad pidid saatma väljalülitatud transponderitega Vene hävitajat Su-34.

Itaalia kontingendi ülem kolonel Eros Zaniboni.
Itaalia kontingendi ülem kolonel Eros Zaniboni. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Esimest korda Ämarilt Balti õhuturvet tegevad Itaalia õhuväelased alustasid teenistust Eestis 1. jaanuaril. Nii nende, kui samal ajal Leedus tööd alustanud Taani õhuväe seekordne Balti õhuturberotatsioon kestab 30. aprillini. Eestis võtab seejärel vahetuse üle Prantsusmaa õhuvägi.

Itaalia ja Eesti lippe kombineeriv missiooniembleem.
Itaalia ja Eesti lippe kombineeriv missiooniembleem. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles