Video ja galerii: migrandid lahendasid Prantsusmaal tüli relvade ja raudlattidega (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Prantsusmaa sadamalinnas Calais' läksid Eritrea ja Afganistani migrandid eile omavahel tülli. Tulistamise tagajärjel sai raskelt viga viis migranti, massikakluses veel vähemalt 13.

Neli noort eritrealast said tõsiselt vigastada ja nad viidi kiiremas korras kohalikku haiglasse operatsioonile. Vigastatud olid vanuses 16-18. Viies vigastatu toimetati suuremasse haiglasse Lille'is. Üht migrantidest oli kaela tulistatud.

Lisaks viiele tulistamises viga saanud migrandile said kehavigastusi veel vähemalt 13, kui kakluse ajal võeti abiks ka raudlatid.

Prantsusmaa siseminister Gérard Collomb külastas öösel Calais'd ja ütles, et kokkupõrked olid ülimalt tõsised. «Vägivald on eskaleerunud ja olukord on muutunud vastuvõetamatuks nii Calais' inimestele kui ka migrantidele,» sõnas siseminister.

Esimene arveteklaarimine kestis umbes kaks tundi ja sai alguse äärelinnas, kus migrandid ootasid neile abiorganisatsioonide jagatavat toitu. Konflikti sattus umbes 100 eritrealast ja 30 afgaani. AFP teatel sai kokkupõrge alguse sellest, kui üks afgaanist põgenik tulistada otsustas.

Teine kokkupõrge leidis aset esimese kakluse toimumiskohast viie kilomeetri kaugusel asuvas tööstuskompleksis. Kohaliku politsei sõnul tuli neil sekkuda, et kaitsta afgaanidest migrante, kes seisid silmitsi 150–200 eritrealasega.

Politsei otsib taga ühte arvatavat tulistajat, aga kedagi seni vahistatud ei ole.

Collomb saatis piirkonda kaks politsei lisaüksust ja süüdistas vägivallas inimsmugeldajaid ning organiseeritud jõuke. Kuigi säärased migrantidevahelised kokkupõrked on enamasti spontaansed, siis on need muutunud aina organiseeritumaks, ütles minister. Collomb lisas, et kui eelmise aastaga lõhuti 20 migrante smugeldanud võrgustikku, siis sel aastal on neid juba lõhutud kuus.

Collombi sõnul võtab Prantsusmaa abiorganisatsioonidelt üle ka toiduportsjonite jagamise migrantidele. 

Tegu oli mitme kuu jooksul vägivaldseima juhtumiga Calais's. Võime teeb murelikuks ka see, et migrandid kasutavad tulirelvi.

Kuigi Džunglina tuntud Calais' põgenikelaager lammutati 2016. aastal, elavad paljud migrantidest lähedalasuvates metsades ja loodavad pääseda Suurbritanniasse. Selliste migrantide täpne arv Calais's pole teada, hinnanguliselt jääb number 550 ja 800 vahele. Võimude ametlikul hinnangul on neid 550–600, aga inimõiguslaste hinnangul hoopis 800.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles