Venemaa presidendikandidaat Sobtšak: ma ei taha revolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Sobtšak.
Ksenija Sobtšak. Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik/Scanpix

Ainus viis verd valamata Venemaad muuta on evolutsioon, ütles presidendiks kandideeriv telejakirjanik Ksenia Sobtšak usutluses uudisteagentuurile Associated Press ja kinnitas, et revolutsiooni tema ei soovi.

«Ma ei taha oma riigis revolutsiooni. Ainus viis Venemaad veretult muuta on evolutsioon,» ütles 36-aastane teletäht, kes kandideerib president Vladimir Putini vastu 18. märtsi valimistel.

Ksenija Sobtšak.
Ksenija Sobtšak. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Temas nähakse ainsat kandidaati Putini kõrval, kes suudab inimesed valima tuua. Arvatakse, et kandideerimisega suurendab Sobtšak Putini tagasivalimise legitiimsust. 

«Minu populaarsus on tohutu,» kuulutas Sobtšak AP-le. «Ma olen ainus inimene, keda nagu Putinit, teavad kõik venelased. Riigis ei ole mitte kedagi teist, kes oleks nii tuntud kui mina.»

Võiduväljavaateid Sobtšakil ei ole, sest Putinit toetab arvamusküsitluste põhjal üle 80 protsendi Vene valijatest.

Kampaanialoosung «Sobtšak kõigi vastu» on suunatud kõigile venelastele, kes on tüdinud Putini alalistest vastaskandidaatidest.

Võiduväljavaateid Sobtšakil ei ole, sest Putinit toetab arvamusküsitluste põhjal üle 80 protsendi Vene valijatest.

Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix

Sobtšak võib aga suurendada valimisaktiivsust, mis teeks Putini võidu veelgi mõjusamaks. Kremli strateegid loodavad ka, et teletäht tõmbab ära osa Putini kõige tõsisema vastase Aleksei Navalnõi toetajatest ja aitab lõhestada opositsiooni ridu.

Navalnõi ei saa kehtiva kriminaalkaristuse tõttu presidendivalimistel kandideerida. Paljud tema toetajad väidavad, et Sobtšak on Kremlile kasulik opositsioonilõhkuja. Navalnõi on kutsunud valimisi boikottima ja esitab loata meeleavaldustega alatasa võimudele väljakutseid. Sobtšaki väitel ei too selline strateegia edu.

«Navalnõi on suur kangelane, aga ta on valinud tee, kus ta pannakse kas vangi või marginaliseerub,» ütles Sobtšak.

Putini omaaegse patrooni, Peterburi kunagise linnapea Anatoli Sobtšaki tütrena tuleb Sobtšakil tõrjuda süüdistusi kokkumängus Kremliga. Ta kinnitab, et astus võitlusse teravatele probleemidele tähelepanu tõmbama ja liberaalseid väärtusi edendama.

«See, mida ma teen, tuleb Vene opositsioonile kasuks,» rõhutas Sobtšak usutluses. «Ma räägin vabalt asjadest ja teemadest, mida ei ole aastaid Vene üldsusega kõva häälega arutatud. Ja minu arvates on see kõige positiivsem asi, mida nende valimiste ajal teha saab.»

Peterburi linnapea Anatoli Sobtšak (vasakul) ja Vladimir Putin 1994. aastal.
Peterburi linnapea Anatoli Sobtšak (vasakul) ja Vladimir Putin 1994. aastal. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles