Islandlased tahavad eurot ja euroliitu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipuga protestija.
Islandi lipuga protestija. Foto: AP / Scanpix

Islandil pärast ränka finantskriisi korraldatud küsitlusest selgus, et suur osa saareriigi elanikest peab õigeks ühinemist euroliidu ja eurotsooniga.

 

Frettabladidi päevalehes täna avaldatud tulemuste kohaselt on ELi poolt üle kahe kolmandiku islandlastest – täpsemalt 68,8 protsenti, ehkki alles veebruaris oli seda meelt olnud veidi rohkem kui pool ning aasta tagasi alla poole küsitletutest, vahendas AFP.

Samal ajal on aga veelgi enam inimesi seda meelt, et suurema osa oma väärtusest juba kaotanud krooni asemel peaks Islandil võtma maksevahendina kasutusele euro – nii arvab 72,5 protsenti ajalehe tellitud uuringus osalenutest.

Island pole minevikus kunagi taotlenud euroliidu liikmestaatust, ent on siiski alla kirjutanud Euroopa Majandusruumi lepingule.

Saareriigi praegusest valitsuskoalitsioonist toetavad ametlikult ELiga ühinemist aga vaid sotsiaaldemokraadid ning peaminister Geir Haarde konservatiivne Iseseisvuspartei on selle vastu.

Meedias kümne päeva eest avaldatud uuringus oli suurem osa rahvast seda meelt, et euroliidu küsimus tuleks otsustada referendumil.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles