USA esindajatekoja luurekomisjon avaldas vastuolulise memo (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SAUL LOEB/AFP

USA kongressi esindajatekoja luurekomisjon avaldas reedel komisjoni vabariiklaste koostatud memo, milles väidetakse, et Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) kuritarvitas oma volitusi, kui luuras president Donald Trumpi valimiskampaania järele.

Salastatud materjalidel põhinevas neljaleheküljelises memos väidetakse, et FBI kasutas tõendusmaterjalideta Demokraatliku Partei ning Hillary Clinton valimiskampaania rahastatud raportit, et saada FBI ja justiitsministeeriumi juhtidelt luba jälgida Trumpi nõunikku Carter Page'i, kel olid ulatuslikud kontaktid venelastega.

Memo koostajate sõnul oli raport jälgimisloa saamiseks keskse tähtsusega, kuid raportit ei oleks tohtinud arvestada, sest see sisaldas süüdistusi, mida pole tõendatud.

Trump eemaldas memolt salastatuse reedel ning allikad Valgest Majast ütlevad, et ta lubas memo avaldada täies mahus.

Justiitsministeerium ja selle haldusalasse kuuluv FBI on memo avaldamisele jõuliselt vastu. Nende sõnul võib see kahjustada riigi julgeolekut ja avalikkust eksitada, sest selles on ebatäpsusi ja dokumendis puudub sündmuste hindamiseks vajalik kontekst.

Komisjoni vabariiklased usuvad, et avastasid «juriidiliste protsesside murettekitava lagunemise», mis tuleb avalikustada.

Demokraatide hinnangul valisid vabariiklased memo koostamise käigus välja endale sobivad luureandmed, et määrida ameteid, mis uurivad, kas Trumpi valimismeeskonna liikmed tegid Venemaaga koostööd 2016. aasta USA presidendivalimiste kallutamiseks Trumpi kasuks.

Trump: paljud inimesed peaksid end häbenema

President Donald Trumpi ütles pärast salastatuse eemaldamist, et dokumendi sisu põhjal peaksid paljud inimesed end häbenema.

«Paljud inimesed peaksid end häbenema,» ütles Trump dokumendi kohta, mis käsitleb USA justiitsministeeriumi ning FBI juurdlust Venemaa sekkumisest USA presidendivalimistesse.

«Memo saadeti kongressile, selle salastatus eemaldati. Kongress astub mis tahes samme, mida nad tahavad astuda, kuid ma arvan, et mis meie riigis on juhtunud, on häbiväärne,» sõnas Trump meediale.

Trumpi otsus võtta memolt salastatus tähendab, et see esindajatekoja luurekomisjon saab selle avaldada.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles