Hiina arutab Kabuliga sõjaväebaasi ehitamist Afganistani (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid paraadil.
Hiina sõdurid paraadil. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Afganistanist mässuliste Hiinasse imbumist pelgav Peking alustas Kabuliga läbirääkimisi sõjaväebaasi ehitamiseks, ütlesid Afganistani ametnikud reedel.

Baas on kavas ehitada Wakhani koridori Afganistani mägedes, kus olevat näha Hiina ja Afganistani ühispatrulle.

Hiina Xinjiangi Uiguuri autonoomse piirkonnaga külgnev Wakhani koridor on ülejäänud Afganistanist nii eraldatud, et paljud selle elanikud ei ole kuulnudki konfliktist, islamistidest ega vägivallast.

Piirkonnal on aga tugevad sidemed Xinjiangiga ja sealt jõuavad Wakhani ka harvad külalised välismaalimast.

Hiina osalust baasi loomises võib näha president Xi Jinpingi järjekordset sammu püüetes laiendada Pekingi majanduslikku ja geopoliitilist mõju.

Hiina on suunanud miljardeid dollareid Lõuna-Aasia infrastruktuuri, aga kuna Afganistan on võimeline piirkonda destabiliseerima, tuleks analüütikute hinnangul käsitleda sidemeid Kabuliga eeskätt julgeoleku vaatepunktist.

Peking kardab, et Ida-Turkestani Islamiliikumise (ETIM) eksiilis elavad uiguuridest liikmed võivad tulla Wakhani kaudu Xinjiangi ja seal rünnakuid teha.

Hiina pelgab ka Iraagist ja Süüriast põgenenud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejaid, kellest paljud on nüüdseks Afganistanis ning võivad liikuda sealt edasi Kesk-Aasiasse ja Xinjiangi. Hiinasse siseneksid nad Wakhani kaudu.

Afganistani ja Hiina ametnikud arutasid sõjaväebaasi plaani detsembris Pekingis, aga üksikasju siis paika ei pandud, ütles Afganistani kaitseministeeriumi pressiesindaja Mohammad Radmanesh.

«Meie ehitame selle, aga Hiina valitsus on lubanud aidata diviisi rahaga, anda relvi ja Afganistani sõdureid välja õpetada,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles