Põhja-Korea õigustas olümpia eelõhtul toimuvat sõjaväeparaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõjaväeparaad eelmisel aastal.
Põhja-Korea sõjaväeparaad eelmisel aastal. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea õigustas eile oma kava korraldada sõjaväeparaad päev enne taliolümpiamängude avamist naaberriigis Lõuna-Koreas.

Pyongyang plaanib 8. veebruari paraadiga tähistada oma sõjaväe loomise 70. aastapäeva.

Iga-aastast paraadi peeti varem 25. aprillil, kuid valitsus teatas möödunud kuul, et sellest aastast alates hakatakse seda korraldama 8. veebruaril.

«Kellelgi pole õigust seda üritust kahtluse alla seada,» kirjutas Põhja-Korea valitseva Töölispartei häälekandja Rodong Sinmun. »Iga riik maailmas võtab oma sõjaväe asutamise aastapäeva väga tõsiselt ja tähistab seda.»

Taliolümpiamängud Pyeongchangis avatakse 9. veebruaril.

Satelliidifotodelt võib näha Põhja-Korea sõdureid ja soomukeid harjutamas ürituseks, milles nähakse sõjalise jõu demonstratsiooni.

Kriitikud on süüdistanud Pyongyangi selles, et paraadi toimumisaja muutmisega soovitakse rikkuda taliolümpia atmosfääri.

Rodong Sinmun nimetas süüdistusi pahatahtlikeks, märkides, et Põhja-Korea regulaararmee loodi 8. veebruaril seitsme aastakümne eest.

«See võrdub väitega, nagu teadnuks me 70 aastat tagasi, et olümpiamängud toimuvad Lõuna-Koreas 9. veebruaril 2018,» kirjutas leht.

Maailmaorganisatsioon teatas reedel, et Põhja-Korea pilkab ÜRO sanktsioone, eksportides sütt, terast, rauda ja muid tooraineid ning teenides selle tegevusega kümneid miljoneid dollareid. Ekspertide sõnul ei ole sanktsioonidega kaasnenud piisavat poliitilist tahet ja koordineerimist, et neid ellu viia.

Töörühm leidis ka tõendeid Põhja- Korea jätkuvast sõjalisest koostööst Süüriaga ballistiliste rakettide väljatöötamisel ja keemiarelvaprogrammides, samuti koostööst Birmaga.

Raportis märgiti, et Põhja-Korea toimetas laevadega sütt Hiinasse, Malaisiasse, Lõuna-Koreasse, Venemaale ja Vietnami, kasutades erinevaid marsruute ja petmistaktikat. Põhja-Korea kasutab ka ära erinevaid naftatarnekette, välisriikide kodanikke, offshore firmade registreid ja rahvusvahelist pangandussüsteemi.

Põhja-Korea diplomaadid, eriti kaubandusesindajad, jätkavad logistilise toetuse andmist relvamüügile ja aitavad organiseerida sõjaväetehnikute vahetust.

Pyongyang kutsus maailmaorganisatsiooni üles hoopis tervitama paranenud suhteid Korea poolsaarel ning võtma sõna USA ja Lõuna-Korea ühiste sõjaväeõppuste vastu, mis võiksid suhteid taas pingestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles