Põhja-Korea kasutas Berliini saatkonda raketitehnoloogia hankimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea Berliini saatkonna kõrval asuv hostel.
Põhja-Korea Berliini saatkonna kõrval asuv hostel. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksa siseluureagentuuri juht teatas, et Põhja-Korea kasutas oma Berliini saatkonda kõrgetasemelise tehnoloogia hankimiseks, mida võidi rakendada riigi raketi- ja tuumaprogrammis.

«Me tegime kindlaks, et seal toimusid hanketegevused, mis lähtusid raketiarendusest ja mingil määral ka tuumaprogrammist,» sõnas siseluurejuht Hans-Georg Maassen ringhäälingule NDR. NDR avaldas täna intervjuukatkeid Maasseniga, kuid pikem programm läheb eetrisse homme.

Ehkki luurejuht ei avaldanud, millist tehnoloogiat täpsemalt hangiti, sõnas Maassen, et tegemist oli niinimetatud topeltfunktsionaalse kaubaga, mida on võimalik kasutada nii tsiviil- kui sõjalistel eesmärkidel.

«Kui me midagi sellist avastame, siis lõpetame selle tegevuse,» lausus Maassen. «Kuid me ei saa olla kindlad, et suudame tuvastada ja ennetada kõiki juhtumeid.»

Maassen lisas, et Pyongyangi relvaarenduse jaoks vajalikud osad olid hangitud välisturgude või variettevõtete kaudu.

2016. ja 2017. aastal sai siseluure infot Põhja-Korea hangete kohta, mida kasutati raketiprogrammis. 2014. aastal aga üritas Põhja-Korea diplomaat väidetavalt enda valdusesse saada keemiarelva valmistamiseks vajalikku tehnoloogiat.

Siseluurejuhi avaldus tuli vaid mõned päevad pärast seda, kui ÜRO töörühm avalikustas Põhja-Korea laialdase sanktsioonide rikkumise ja koostöö Süüriaga ballistiliste rakettide väljatöötamisel ja keemiarelvaprogrammides, samuti Myanmarile ballistilise rakettide müümise.

ÜRO ekspertide raportis märgiti, et Põhja-Korea toimetas laevadega sütt Hiinasse, Malaisiasse, Lõuna-Koreasse, Venemaale ja Vietnami, kasutades erinevaid marsruute ja petmistaktikat.

Põhja-Korea kasutab ära ka erinevaid naftatarnekette, välisriikide kodanikke, offshore firmade registreid ja rahvusvahelist pangandussüsteemi. Samuti märgiti, et Põhja-Korea diplomaadid jätkavad logistilise toetuse andmist relvamüügile ja aitavad organiseerida sõjaväetehnikute vahetust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles