Erdoğan: Türgi ei aktsepteeri liikmesuse asemel EL-iga partnerlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lükkas täna avaldatud usutluses tagasi ettepanekud partnerlusest Euroopa Liiduga, korrates Ankara pikaajalist seisukohta, et täieõigusliku liikme staatus on ainus valikuvõimalus, mida riik aktsepteerib.

«On selge, et me peame loobuma silmakirjalikust mõtteviisist, et loomulik liikumine uute peatükkide avamisele on võimalik, kui see tegelikult nii ei ole,» ütles Prantsuse president Emmanuel Macron jaanuari algul Pariisis Erdoğani võõrustades.

Türgi riigipea vastas aga Itaalia päevalehele Stampa antud usutluses, et EL peab pidama lubadusi, mida on Türgile andnud.

«EL blokeerib ligipääsu läbirääkimistele ja väidab, et edusammude puudumises oleme süüdi meie. See on ebaõiglane, nagu ka see, kui teised riigid propageerivad liikmesuse kõrval teisi valikuvõimalusi,» ütles ta.

Erdoğani sõnul tahab Türgi täieõiguslikku liikmesust ja teised valikud riiki ei rahulda. Ta rõhutas Ankara tähtsat rolli rändevoogude pidurdamisel Euroopasse, mis pakub mandrile julgeolekut ja stabiilsust.

Türgi ja EL-i liitumiskõnelused algasid 2005. aastal. Ühinemiseks tuleb sulgeda 35 läbirääkimispeatükki, millest praeguseks on 16 kõnelusteks avatud, kuid ainult üks suletud. Viimane avati 2016. aastal.

Nurjunud riigipööre 2016. aasta juulis tähistab veelahet Türgi-EL-i suhetes. Ankara süüdistas EL-i, et too ei ilmuta solidaarsust, Brüsselis tekitasid aga ärevust riigipöördekatsele järgnenud ulatuslikud repressioonid.

Türgi riigipea kaitses usutluses ka Süüria kurdide rahvakaitseüksuste (YPG) vastast sõjalist operatsiooni Afrini enklaavis, öeldes, et Türgi väed ei ole Afrinis selleks, et võidelda relvastatud kurdirühmitustega, vaid ründavad õigusega üksnes terroriste.

Erdoğan kohtub visiidil Itaaliasse oma ametivenna Sergio Mattarellaga ja külastab esimese Türgi riigipeana 59 aasta jooksul Vatikani, kus ta tänab paavst Franciscust USA presidendi Donald Trumpi Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnustamise otsuse vaidlustamise eest.

Linna nõudlevad endale ka palestiinlased ning Türgi president on viimasel ajal palestiinlaste ürituse toetuseks häälekalt sõna võtnud.

«Me mõlemad pooldame status quo´d ja meil on tahe seda kaitsta,» lausus Türgi president.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles