Rajoy kutsus Katalooniat valima endale seadust austavat liidrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse toetajate lipp.
Kataloonia iseseisvuse toetajate lipp. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Hispaania peaminister Mariano Rajoy kutsus pühapäeval Kataloonia iseseisvuslasi valima eksiilis viibiva Carles Puigdemonti asemel piirkonna presidendiks keegi, kes austab seadusi.

Rajoy ütles Hispaania lõunaosas Córdobas valitseva Rahvapartei (PP) toetajatele esinedes, et loodab separatistidelt valikut kellegi kasuks, kes «näeb asju teisiti» ja ütleb «ma olen poliitiline liider ja sellepärast kavatsen seadust austada, sest see on minu kohus ja demokraatlikes riikides käivad asjad nii».

Kataloonia parlament pidi teisipäeval kogunema avaistungile pärast 21. detsembri regionaalvalimisi, mis andsid võidu iseseisvuslastele, kuid istung lükati iseseisvuslaste leeris valitsevate erimeelsuste tõttu edasi.

Regionaalparlamendi spiiker Roger Torrent lükkas istungi, millel saadikud pidid arutama tagandatud presidendi Puigdemonti tagasivalimist, määramata ajaks edasi. Ühtki teist presidendikandidaati Torrent esitanud ei ole.

Puidgemonti partei Ühiselt Kataloonia Eest rõhutab, et ekspresident tuleb uuesti ametisse nimetada, kuid Hispaania konstitutsioonikohtu otsuse järgi saab Belgiasse põgenenud Puigdemonti presidendiks valida vaid juhul, kui ta isiklikult viibib regionaalparlamendis selleks ette nähtud hääletusel.

Hispaaniasse naasmisel aga ähvardab Puigdemonti Kataloonia lahkulöömise õhutamise tõttu vahistamine.

Kataloonia vangistatud endine asepresident Oriol Junqueras on viidanud võimalusele, et Puigdemont võiks Katalooniat valitseda «sümboolse» presidendina koos täielikult toimiva täitevvõimuga kohapeal. Hispaania konstiutsioonikohus on selle võimaluse välistanud.

Junquerase iseseisvusmeelne partei ERC saatis pühapäeval Brüsselisse delegatsiooni, et vaagida koos Puigdemontiga edasiliikumisvõimalusi.

Madrid vallandas oktoobri lõpus pärast Kataloonia parlamendis heaks kiidetud iseseisvusdeklaratsiooni sealse regionaalvalitsuse, kehtestas poolautonoomse regiooni üle otsevõimu, saatis laiali parlamendi ja korraldas erakorralised valimised, mille tulemusena jäid iseseisvuslased parlamendis nappi enamusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles