Küprose president võitis teise ametiaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose president Nicos Anastasiades
Küprose president Nicos Anastasiades Foto: SCANPIX

Küprose presidendivalimised võitis ametisolev riigipea Nikos Anastasiades, teenides teise ametiaja, selgus pühapäeval teise valimisvooru ametlikest tulemustest.

Konservatiiv Anastasiades kogus pühapäeval peetud otsustavas voorus 55,99 protsenti häältest kommunistide toetusega Stavros Malase 44 protsendi vastu. Valimisaktiivsus küündis 73 protsendini.

Riikliku telekanali RIK teatel helistas Malas umbes tund pärast valimisjaoskondade sulgemist Anastasiadesele ja tunnistas valimiskaotust. Malas kaotas Anastasiadesele ka 2013. aasta presidendivalimistel.

Rahvusringhäälingu CyBC  lävepakuküsitlus andis varem pühapäeval presidendile 54,5-59,5 protsenti häältest Malase 40,5-45,5 protsendi vastu. Kaks eratelekanalit edastas sarnaseid lävepakuküsitluste tulemusi.

Anastasiades võitis 28. jaanuaril peetud esimese valimisvooru 35,5 protsendiga häältest, Malas jäi 30,25 protsendiga teiseks. Kolmas oli Nikolas Papadopoulos 25,6 protsendiga.

Endiselt on päevakorral pea 44 aastat kestnud lõhe rahvusvaheliselt tunnustatud kreeklaste enamusega Küprose Vabariigi ja nõndanimetatud Põhja- Küprose Türgi Vabariigi vahel. Viimane loodi 1974. aastal pärast seda, kui Türgi vastusena Ateena-toetatud riigipöördekatsele sinna oma väed viis. Riigina tunnustabki seda vaid Türgi.

Anastasiades on lubanud viivitamata taasalustada kõnelusi Türgi toetatud Põhja-Küprose võimudega, mis katkesid eelmisel aastal. President peab muu hulgas oma teeneks kriisis majanduse toibumist.

Aastatel 2011–2012 tervishoiuministrina tegutsenud Malas on riigipead kritiseerinud, et president pole teinud piisavalt maa ühendamiseks.

Kuigi taasühendamise teema pole päevakorrast kuskile kadunud, domineerivad sel korral valimistel majandusküsimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles