Lõuna-Aafrika Vabariigi presidenti survestatakse ametist lahkuma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jacob Zuma
Jacob Zuma Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigis kasvab üha enam surve president Jacob Zumale, et riigipea ameti maha paneks.

Korruptsiooniskandaalidesse mähitud Zuma vestles eile valitsusparteri ANC juhtkonnaga. Kõneluste üksikasju ei avalikustatud, kuid erakond teatas, et korraldab täna erakorralise koosoleku.

Rahvusringhääling SABC teatas reedel, et kõrgemad ANC ametnikud kohtuvad Zumaga pühapäeval arutamaks võimu üleandmist. Zuma on juba varem loobunud ANC esimehe kohast ja tema asemele valiti detsembris asepresident Cyril Ramaphosa.

Lõuna-Aafrika Vabariigi seadusandjad kavatsevad 22. veebruaril korraldavad uue umbusaldushääletuse president Zuma vastu. Zuma on viimastel aastatel läbinud edukalt mitu umbusaldushääletust, kuid seekord on tema positsioon varasemast hapram. Mõned Zuma endised lojalistid asusid toetama võimupartei ANC uut liidrit Ramaphosat.

Umbusaldushääletuse ettepaneku tegi vasakäärmuslik partei Majanduslikud Vabadusvõitlejad (EFF).

Mõned Zuma lojalistid soovitavad, et Zumal lubataks olla ametis oma teise ametiaja lõpuni, mis lõpeb valimistega järgmisel aastal. Opositsioon tahab aga Zuma viivitamatut ametist lahkumist.

Zuma ametiaega varjutavad korruptsiooniskandaalid, nõrgenev majandus ja võimupartei toetuse vähenemine enne järgmisele aastale kavandatud valimisi.

75-aastane Zuma võib ametist lahkuda tagasiastumise, umbusaldushääletuse või tagandamisprotseduuri kaudu.

ANC võib ta ka tagasi kutsuda, mis sunniks teda presidendiametist lahkuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles