Pariisi rünnakute kahtlusalune: mu vaikimine ei muuda mind kriminaaliks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtukunstniku sketš Abdeslamist tunnistajapingis.
Kohtukunstniku sketš Abdeslamist tunnistajapingis. Foto: STRINGER/REUTERS

Prantsusmaa pealinnas Pariisis 2015. aasta novembris aset leidnud terrorirünnakute ainus ellujäänud kahtlusalune Salah Abdeslam keeldus täna Belgias Brüsselis aset leidnud kohtuistungil küsimustele vastamast.

28-aastane Abdeslam oli Pariisi terrorirünnakute järel jooksus neli kuud ning 2016. aasta 15. märtsil sooritati tema tabamiseks haarang Brüsselis Foresti linnajaos. Haarangu käigus puhkenud tulevahetuses sai haavata kolm politseinikku, üks pühasõdalane hukkus. Belgia süüdistab tulevahetuskaasuse raames Abdeslami politseinike terroristliku mõrva katses ning keelatud relvade omamises.

Abdeslami esindavad Belgia kohtunikud Sven Mary (paremal) ja Romain Delcoigne. 
Abdeslami esindavad Belgia kohtunikud Sven Mary (paremal) ja Romain Delcoigne. Foto: DANNY GYS/AFP

Abdeslam peeti kinni kolm päeva pärast tulevahetust koos tuneeslase Sofiane Ayariga. Mõlemat ähvardab süüdimõistmisel kuni 40-aastane vangistus.

Öösel Pariisi eeslinna vanglast Brüsselisse toimetatud Abdeslam keeldus laskmast end neli päeva kestva protsessi ajal pildistada ja filmida, ütles kohtu eesistuja. Istungi alguses keeldus Abdeslam püsti tõusmast, oma nime kinnitamast ning ühelegi küsimusele vastamast. «Ma ei soovi vastata ühelegi küsimusele,» lausus ta.

«Mõistke mu üle kohtu, tehke minuga, mida soovite. Mina panen oma usu Jumalale,» ütles Abdeslam, kes on vanglas viibides kasvatanud endale habeme ja pikad juuksed.

«Ma ei karda teid, ega teie liitlasi. Ma usaldan vaid Allah’d. See kõik. Mul pole rohkem midagi lisada,» pahvatas Belgias sündinud Prantsuse kodanik kohtule. Ta keeldus kohtuga koostööd tegemast, hoolimata palvest istungist osa võtta. «Mu vaikimine ei muuda mind kurjategijaks, see on mu kaitse.»

Abdeslam käskis kohtunikel otsuse tegemisel kaaluda teaduslikke ja kättesaadavaid tõendeid. «Moslemeid arvustatakse ja koheldakse halvimal võimalikul moel, halastamatult. Pole mingit süütuse eeldust.»

«Ma kuulutan, et pole teist jumalat kui Allah, Mohammed on tema teenija ja sõnumitooja,» lisas Abdeslam.

Abdeslami kohtuasja puudutavad dokumendid.
Abdeslami kohtuasja puudutavad dokumendid. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Abdeslam on keeldunud uurijatega koostööd tegemast vahistamisest saadik 2016. aastal. Samas nõudis võimalust Brüsseli istungist isiklikult osa võtta. See tekitas uurijatest lootust, et ta on otsustanud seal sõna võtta.

Endisest baariomanikust Abdeslami on viimased 20 kuud hoitud Pariisi Fleury-Merogis’ vanglas isolatsioonis, 24-tunnise järelevalve all.

Kõik ajakirjanikud ja ametnikud, kes soovisid Brüsseli kohtuhoonesse siseneda, pidid läbima turvakontrolli. Politseikoerad uurisid istungi eel kohtusaali, kuhu ajakirjanikel polnud lubatud kaasa võtta telefone ega arvuteid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles