Leedu: Moskva viis Iskanderid püsivalt Kaliningradi (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskanderi rakett raketikandjal.
Iskanderi rakett raketikandjal. Foto: Sergey Orlov/Spcanpix

Venemaa paigutas täna Kaliningradi oblastisse tuumavõimekusega raketid Iskander ja kavatseb jätta need sinna püsivalt, ütles Leedu kaitseminister esmaspäeval.

Raimundas Karoblis märkis BNSile, et seni tõi Venemaa raketikomplekse Kaliningradi vaid õppusteks, kuid seekord on olukord teine – see on püsiv paigutamine ning paigas on kogu vajalik taristu.

Vene sõjaväekadetid Iskander-M süsteemi uurimas. 
Vene sõjaväekadetid Iskander-M süsteemi uurimas. Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS

Ministri sõnul pidi Iskanderite mahalaadimine Kaliningradi sadamas algama täna keskpäeval ehk ajal, mil Leedu tähistab aasta möödumist NATO pataljoni paigutamisest riiki.

Leedu luureametid peavad Kaliningradi paigutatud Iskandereid ohuks Leedule peamiselt põhjusel, et nendega on võimalik piirata NATO liitlaste liikumist Läänemere piirkonnas.

«Rakette Iskander paigutatakse praegu, mil me seda vestlust peame, alaliselt Kaliningradi... See pole mitte ainult oht Leedule, vaid pooltele Euroopa riikidele,» lausus Leedu president Dalia Grybauskaitė

Grybauskaitė sõnul peaks NATO reageerima Iskanderite paigutamisele oma otsustusprotsessi kiirendamise, Baltimaid käsitleva tegevuskava uuendamise, sõjaüksuste liigutamise lihtsustamise ning õhutõrje tagamisega.

Vene sõjaväekadetid Iskander-M süsteemi uurimas. 
Vene sõjaväekadetid Iskander-M süsteemi uurimas. Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS

Vene Balti laevastik keeldus uudist kommenteerimast. «Ei kommenteeri,» öeldi Interfaxile laevastiku pressiteenistusest.

Iskander-M süsteem on suuteline tabama sihtmärke 500 kilomeetri raadiuses. Süsteem, kuhu kuuluvad nii ballistilised kui ka tiibraketid, on mõeldud hävitama vaenlase raketiseadeldisi, raketi- ja õhutõrjesüsteeme, lennukeid ja koptereid, komandopunkte ja taristuobjekte. Võib kanda ka tuumalõhkepäid.

Vene sõdurid Iskander-M tüüpi raketi juures seismas.
Vene sõdurid Iskander-M tüüpi raketi juures seismas. Foto: Vitaliy Timkiv/Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles