Lähis-Ida lastele algas aasta kümnete sõjasurmadega

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afrinist põgenenud pagulaslaps.
Afrinist põgenenud pagulaslaps. Foto: George Ourfalian / AFP / Scanpix

Möödunud kuu jooksul hukkus Lähis-Ida sõjatsoonides vähemalt 83 last, teatas ÜRO lasteagentuur UNICEF eile. Organisatsiooni Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika piirkonna direktori Geert Cappelaere sõnul oli jaanuar must ja verine kuu: lapsi tapsid nii suitsiidipommitajad, muud lõhkekehad kui talvekülm.

Kõige rohkem ehk 59 last hukkus juba seitsmendat aastat sõjas elavas Süürias. Kolmandat aastat sõdivas Jeemenis sai samal ajal surma 16 last. Liibüas jättis elu kuus ja Iraagis üks laps. Liibanonis külmus surnuks neli sinna sõja jalust pagenud last. Sellesse statistikasse läks ka 16-aastane palestiina poiss, kelle Iisraeli julgeolekujõud lasid maha Läänekaldal.

«Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika piirkonnas on röövitud lapsepõlv mitte sadadelt, mitte tuhandetelt, vaid veel miljonitelt, nad on eluks ajaks sandistatud, traumeeritud, vahistatud ja kinni peetud, kuritarvitatud, pole pääsenud kooli ega saanud kõige hädatarvilikumaid tervishoiuteenuseid; on jäänud ilma isegi põhiõigusest mängida,» sõnas Cappelaere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles