Mogherini: Gruusia on teinud suuri edusamme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/REUTERS/SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini tervitas täna Gruusia edusamme EL-iga sõlmitud assotsiatsioonileppe täitmisel.

«Gruusial ja EL-il on hiilgavad suhted ja tahan tervitada riigi edusamme,» ütles Mogherini pärast Gruusia-EL ühiskomisjoni istungit Gruusia peaministri Giorgi Kvirikašviliga antud pressikonverentsil.

«Hindame kõrgelt neid tulemusi, mida Gruusia on saavutanud EL-ga assotsieerumise ning süvendatud vabakaubanduspiirkonna lepingu elluviimisel,» ütles Mogherini.

Seejuures märkis välispoliitikajuht ära ka mullu kehtima hakanud viisavabaduse ning Gruusia kaupade suurenenud ekspordi Euroopasse.

«Üle saja tuhande grusiini on juba kasutanud viisavabadust, mis tähendab uusi võimalusi majanduse, turismi ja inimsidemete arengus,» sõnas Mogherini.

Ta osutas ka vabakaubanduspiirkonna lepingu soodsatele tulemustele, tänu millele on EL-i turg muutunud Gruusia jaoks tähtsaimaks. «2017. aastal suurenes Gruusia eksport EL-i 37 protsenti,» rõhutas Mogherini.

Gruusia peaminister märkis omalt poolt mainitud lepingute tähtsust Gruusia Euroopaga lõimimisel ja kogemuste omandamisel.

«2017.-2020. aastaks eraldati Gruusiale reformide elluviimiseks 450 miljonit eurot, sh 75,5 miljonit põllumajanduse arendamiseks, mis on väga tähtis selle valdkonna Euroopa standarditeni viimiseks,» märkis Kvirikašvili.

Pooled rõhutasid Gruusia kui ühe põhipartneri osa Euroopa energiajulgeoleku tagamisel Kaspia energiakandjate tarnimisel EL-i turule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles