USA esindajatekoja luurekomitee toetas demokraatide FBI-memo avaldamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

USA esindajatekoja luurekomitee toetas esmaspäeval üksmeelselt demokraatide FBI-memo avalikustamist, kirjutasid muu hulgas Washington Post ja ja New York Times.

Avaldamine eeldab veel president Donald Trumpi luba.

Demokraatide koostatud märgukirja eesmärk on tõrjuda väiteid, nagu oleks Föderaalne Juurdlusbüroo eksitanud kohut, mis teostab järelevalvet välismaale suunatud luuretegevuse suhtes, ning et FBI ja justiitsministeerium on oma võimu kuritarvitanud.

Trumpil on viis päeva aega memoga tutvuda ja selle avaldamise kohta otsus langetada.

President andis reedel loa avaldada komitee vabariiklaste koostatud memo, milles väidetakse, et FBI kuritarvitas oma volitusi, kui luuras president Trumpi valimiskampaania järele.

Salastatud materjalidel põhinevas neljaleheküljelises memos väidetakse, et FBI kasutas küsitavaid põhjendusi, et saada FBI ja justiitsministeeriumi juhtidelt luba jälgida Trumpi nõunikku Carter Page'i, kel olid ulatuslikud kontaktid venelastega.

Kriitikute sõnul andis Trump loa vabariiklaste märgukirja avaldamiseks, sest tema eesmärk on saboteerida eriprokurör Robert Muelleri Venemaa-juurdlust.

Trump süüdistas omakorda justiitsministeeriumi juhtkonda ja FBI-d tema valimiskampaaniat puudutava juurdluse politiseerimises demokraatide kasuks. Trumpi sõnul ilmneb vabariiklaste koostatud FBI-memost, et FBI-d ja välisluuret kontrollivat kohut FISA on kasutatud ära 2016. aasta valimiskampaania mõjutamiseks.

Demokraatide hinnangul annab vabariiklaste memo juurdlusest vale pildi, sest selles on fakte oma seostest lahutatud ja isegi võltsitud. Demokraadid on öelnud, et nende märgukirja eesmärk on loodud pilti korrigeerida ja asjad konteksti asetada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles