Pildid: Maldiivide opositiooniliider palus presidendi eemaldamiseks USA abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India ookeanis asuvate Maldiivide president Abdulla Yameen kuulutas eile riigis 15 päevaks välja eriolukorra, misjärel raskelt relvastatud üksused ründasid ülemkohtu hoonet ja politsei vahistas endise riigipea.

Maldiivide valitsus ja ülemkohus olid jõudnud patiseisu. President keeldus järgimast ülemkohtu otsust, milles nõuti üheksa vangistatud opositsioonipoliitiku vabastamist.

Korrakaitsjad vahistasid eriolukorra väljakuulutamise järel aastakümneid riiki juhtinud ekspresidendi ja praeguse riigipea poolvenna Maumoon Abdul Gayoomi, kes oli asunud vastasseisus opositsiooni poolele.

80-aastane Gayoom, kes valitses riiki 30 aastat kuni esimeste demokraatlike valimisteni 2008. aastal, viidi minema kesköö paiku tema enda kodust pealinnas Males.

Ühendriigid rõhutasid sõnumis Maldiivide juhtkonnale, et saareriik peaks austama demokraatiat.

Riigis on juba aastaid teisitimõtlemist maha surutud ning praegune president on alates oma võimuletulekust 2013. aastal pannud vangi pea kogu poliitilise opositsiooni.

Eksiilis Maldiivide opositsiooniliider Mohamed Nasheed palus sündmuste valguses Ühendriike ja Indiat, et need aitaksid eriolukorra välja kuulutanud Yameeni võimult eemaldada. «President Yameen kuulutas ebaseaduslikult välja eriolukorra ja võttis valitsuselt võimu. Peame ta võimult eemaldama,» ütles Nasheed teates, mille avaldas tema erakond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles