Saksa erakonnad teevad koalitsioonikõnelustel lõpuponnistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel läbiräääkimistele saabumas.
Saksa kantsler Angela Merkel läbiräääkimistele saabumas. Foto: Gregor Fischer/AP/Scanpix

Uue Saksa valitsuse moodustamiseks läbirääkimisi pidavad kantsler Angela Merkeli konservatiivid ja vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid (SPD) alustavad viimast kõnelusvooru lootuses koalitsioonilepe sõlmida.

Merkeli kristlike demokraatide (CDU) ja nende Baieri sõsarpartei Krislik-Sotsiaalse Liidu (CSU) läbirääkijad kohtusid SPD esindajatega taas kell 10 (Eesti aeg 11.00) Berliinis, et teha viimane ponnistus uue suure koalitsiooni loomiseks.

Kõnelused pidanuks algselt lõppema nädalavahetusel, kuid parteid võtsid juba algul kaks päeva varuks ning eile tundus, et kõik loodavad tänaseks seatud tähtajast kinni pidada.

«Mina olen optimistlik,» ütles Schleswig-Holsteini liidumaa peaminister, CDU liige Daniel Günther.

SPD esimees Martin Schulz.
SPD esimees Martin Schulz. Foto: Kay Nietfeld/AP

Parteiallikate sõnul on peamised vaidlusteemad tervishoid, tööpoliitika ja kaitsekulutused.

CDU aseesimees Julia Klöckner ütles, et arvatavasti venivad kõnelused teisipäeval südaööni, nii et koalitsiooni ametlikku väljakuulutamist ei ole oodata enne kolmapäeva.

Kui erakonnad koalitsiooni moodustamises kokkuleppele jõuavad, peavad selle veel heaks kiitma SPD liikmed. Hääletus võib kesta mitu nädalat, sest 440 000 sotsiaaldemokraadile saadetakse sedelid postiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles