Kreml: Iskanderite Kaliningradi viimine on meie suveräänne õigus (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskander-M rakett.
Iskander-M rakett. Foto: Sergey Orlov/Scanpix

Raketikomplekside Iskander paigutamine Kaliningradi oblastisse on Venemaa suveräänne õigus ega tohi tekitada ärevust, sest Venemaa ei ähvarda kedagi, ütles president Vladimir Putini pressisekretär Dmitri Peskov.

«Tahan meenutada, et üht või teist laadi relvade või väeühenduste ringipaigutamine Venemaa territooriumil on eranditult Venemaa suveräänne õigus,» ütles Peskov ajakirjanikele kommentaariks Iskanderite paigutamisele Kaliningradi, mis tegi mitu riiki murelikuks.

«Venemaa ei ole mitte kunagi kedagi ähvardanud. Kuid loomulikult on Venemaal selline suveräänne õigus (relvastust ringi paigutada). Ja seetõttu ei tohi see kedagi ärevaks muuta,» lisas ta. 

Leedu luureametid peavad Kaliningradi paigutatud Iskandereid ohuks Leedule peamiselt põhjusel, et nendega on võimalik piirata NATO liitlaste liikumist Läänemere piirkonnas.

Peskov: «Venemaa ei ole mitte kunagi kedagi ähvardanud.»

Vene Balti laevastik keeldus eile uudist kommenteerimast. «Ei kommenteeri,» öeldi Interfaxile laevastiku pressiteenistusest.

Iskander-M süsteem on suuteline tabama sihtmärke 500 kilomeetri raadiuses. Süsteem, kuhu kuuluvad nii ballistilised kui ka tiibraketid, on mõeldud hävitama vaenlase raketiseadeldisi, raketi- ja õhutõrjesüsteeme, lennukeid ja koptereid, komandopunkte ja taristuobjekte. Võib kanda ka tuumalõhkepäid.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles