Erdoğan soovitab USA vägedel Süüria Manbiji linnast lahkuda (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõjaväe soomussõidukid Manbiji lähedal.
Ühendriikide sõjaväe soomussõidukid Manbiji lähedal. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan soovitas USA sõduritel Manbijist lahkuda, sest Türgi väed laiendavad pealetungi Põhja-Süürias ka sellesse linna.

Türgi ähvardas pühapäeval laiendada kurdi mässuliste vastast operatsiooni Põhja-Süürias Manbiji linnani ja isegi Eufrati jõest itta ning hoiatas, et USA sõdurid võivad vaenlase mundrit kandes rünnaku alla jääda.

Türgi alustas 20. jaanuaril Süüria põhjaosas Afrini piirkonnas operatsiooni Oliivioks. See on suunatud Süüria kurdide Rahvakaitseüksuste (YPG) vastu, milles Ankara näeb Türgit ohustavat terrorirühmitust.

Ühendriikide sõjaväe sõidukid Manbiji lähedal.
Ühendriikide sõjaväe sõidukid Manbiji lähedal. Foto: RODI SAID/REUTERS

Erdoğan süüdistab Washingtoni YPG võitlejate ja nende poliitilise tiiva Demokraatliku Ühtsuspartei (PYD) Manbijis viibimises. «Nad (ameeriklased) lubasid meile, et lahkuvad Manbijist. Nad ütlesid, et ei jää Manbijisse... Miks te lihtsalt ära ei lähe?»

«Kelle te sinna tõite? PYD. Kelle te sinna tõite? YPG. Kelle te sinna tõite? PKK,» süüdistas Türgi president. PKK on Türgi võimudega võitlev Kurdistani Töölispartei (PKK), mille Ankara on kuulutanud terroriorganisatsiooniks.

«"Ja siis te ütlete meile, et me ei tuleks Manbijisse! Me tuleme Manbiji, et see algsetele omanikele tagastada,» hoiatas ta.

Ühendriikide sõjaväe sõidukid Manbiji lähedal.
Ühendriikide sõjaväe sõidukid Manbiji lähedal. Foto: Uncredited/AP

Türgi on seisukohal, et Manbiji ja teiste piirkonna linnade algne araabia elanikkond on seitse aastat kestnud Süüria kodusõja tulemusena kahanenud kurdide kasuks.

Manbiji vallutasid 2016. aastal ISISe käest Süüria Demokraatlike Vägede (SDF) ühendus, milles üli ülekaalus kurdide YPG.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles