Küsitlus: iraanlannad tahavad pearättidest lahti saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlanna pearäti kandmise vastu meelt avaldamas.
Iraanlanna pearäti kandmise vastu meelt avaldamas. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani avaldas küsitluse tulemused, mis näitavad, et iraanlaste suhtumine traditsioonilisse islamiriietusse on drastiliselt muutunud.

Iraani valitsus avaldas kolm aastat vana uuringu tulemused, mis näitavad kasvavat vastumeelsust kohustuslikus korras hidžabi kandmise vastu.

Vaid kolm päeva tagasi vahistas politsei kümneid naisi, kes olid protesti märgiks avalikult traditsioonilise pearäti peast võtnud, avaldades nii toetust Reza Khandanile, kes hidžabi kandmise vastu meelt avaldas.

Uuringus võrreldakse 2006., 2007., 2010. ja 2014. aasta tulemusi, millest selgub, et viimase kümnendi jooksul on toimunud märkimisväärne muutus suhtumises traditsiooniliselt piiravasse naisteriietusse. 

Iraani presidendibüroo juures tegutseva strateegiliste uuringute keskuse andmetel arvas 2006. aastal 36 protsenti naistest, et valitsus ei peaks naiste riietust dikteerima. 2014. aastal oli see näitaja juba 49 protsenti.

«Ma olen kindel, et kui seda küsitlust nüüd korraldada, oleks see arv veelgi kõrgem,» märkis üks anonüümseks jääda soovinud iraanlanna.

Veelgi huvitavamad andmed näitavad, et ainult nägu paljastava chadori kandmist pooldas 2006. aastal 54 protsenti naistest. 2014. aastal oli toetus chadorile vaid 35 protsenti.

Küsitluses uuriti ka, kas valitsus peaks võtma ette meetmeid ilma hidžabita avalikus kohas viibivate naiste suhtes. 2016. aastal pooldas karistust pool vastanutest, 2017. aastal aga oli toetus langenud 39 protsendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles