Poola president allkirjastas vaidlusaluse holokaustieelnõu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnipeetud Auschwitzi koonduslaagris.
Kinnipeetud Auschwitzi koonduslaagris. Foto: SUB/AP/Scanpix

Poola president Andrzej Duda allkirjastas täna vaidlusaluse holokaustieelnõu, kuid saatis selle seaduspärasuse kontrolliks konstitutsioonikohtusse.

President sõnas, et saadab peatselt seadusena jõustuva eelnõu konstitutsioonikohtusse, et saada teada, kas selles ette nähtud muudatused on kooskõlas põhiseaduses tagatud sõnavabadusega.

Parlamendis vastu võetud eelnõu lubab määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse Poola või välisriigi kodanikule, kes nimetab Natsi-Saksamaa surmalaagreid Poola surmalaagriteks või Poolat kaassüüdlaseks Kolmanda Reichi kuritegudes.

Iisrael on mures, et eelnõu loob võimaluse esitada süüdistusi holokaustis ellujäänutele, kui nad räägivad Saksa okupatsioonivõimudega koostööd teinud poolakatest.

«Ma otsustasin selle seaduse allkirjastada, kuid saata see ka konstitutsioonikohtusse,» ütles Duda. «Minu otsusega hoolitsetakse Poola huvide, meie väärikuse ja ajaloolise tõe eest.»

Samuti arvestas president enda sõnul nendega, kelle jaoks ajalooline mälu holokausti suhtes on iseäranis oluline, ja eriti nendega, kes jäid ellu ja kes, nii kaua kui võimalik, peaksid rääkima maailmale sellest minevikust ja oma kogemustest.

Seaduse mõistis eelmisel nädalal hukka ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.

«Me ei kannata absoluutselt ajaloo moonutamist, ümberkirjutamist või holokausti eitamist,» sõnas ta.

Lisaks on eelnõu kritiseerinud ka USA.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki nimetas suhete halvenemist Iisraeli ja USA-ga ajutiseks ning loodab enda sõnul suhete paranemist, kui Poola on saanud oma positsiooni selgitada.

Poola välisministri Jacek Czaputowiczi hinnangul on Iisrael eelnõu üle tõlgendanud. Poola on avatud ettepanekule toetada ühisavaldust Iisraeliga, milles täpsustatakse eelnõu ulatust, ning ka tulevikus muudatuste tegemisele seadusesse, lisas ta.

Saksa välisminister Sigmar Gabriel ütles laupäeval: «Selle organiseeritud massimõrva korraldas meie riik ja ei keegi teine. Üksikud kollaborandid ei muuda ses osas midagi.»

«Me oleme veendunud, et üksnes omaenda ajaloo hoolikas teadvustamine võib tuua lepitust. See tähendab ka, et inimesed, kes pidid kogema holokausti talumatuid kannatusi, saaksid piiranguteta neist kannatustest rääkida,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles