India arst nakatas 21 patsienti HIV-ga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY/AFP/Scanpix

Põhja-India külades tegutsenud isehakanud arst nakatas räpaseid süstlaid kasutades vähemalt 21 inimest HI-viirusega.

Uttar Pradeshi osariigi tervishoiuametnik Sushil Choudhury teatas, et politsei otsib taga Rajendra Yadavi, kes põgenes eelmise aasta detsembris Bangarmau külast pärast HIV-nakatumiste avastamist.

Külaelanike sõnul ei vahetanud Yadav süstalde nõelasid peaaegu kunagi ning see viis tervishoiuametniku sõnul ilmselt HIV levikuni.

Kuna india tervishoiusüsteem on krooniliselt alarahastatud ning puudu on nii arstidest kui kliinikutest, pöörduvad inimesed sageli odava ravi saamiseks isehakanud tohtrite poole.

Yadav liikus külade vahel jalgrattaga ning võttis patsiente vastu välitingimustes. Külaelanikud kutsid, et libaarst ravis pea kõiki kaebusi süstiga.

Äkiline HIV-sse nakatumiste kasv Bangarmau küla piirkonnas tõmbas aga detsembris võimude tähelepanu.

«Uurimise käigus selgus, et peaaegu nad kõik olid saanud süste ühelt inimeselt,» lausus Choudhury. «See oli tähtis juhtlõng. Me seadsime külades püsti erakorralised arstitelgid ja kontrollisime 566 inimest, kellest 21 olid HIV-positiivsed.»

Piirkonna HIV-probleemiga tegeleva ametniku Mehtab Alami sõnul kasutavad isehakanud arstid tihti klaasist süstlaid, mille nõelaga süstivad sadu inimesi. Ka kohalikud elanikud ei ole hügieeni vajalikkusest teadlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles