Süürias hukkunud Vene lenduri järgi nimetatakse tänav (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sevastopoli piloodid Roman Filipovit mälestamas.
Sevastopoli piloodid Roman Filipovit mälestamas. Foto: Aleksei Malgavko/Sputnik/SCANPIX

Süürias hukkunud Vene piloodi Roman Filipovi surnukeha toodi Venemaale ning tema auks nimetatakse ka üks Moskva tänav.

Süüria mässulised tulistasid Filipovi lennuki alla 3. veebruaril Idlibis ning pärast katapulteerumist piirati ta ümber. Filipov tappis end vangi langemise vältimiseks granaadiga. Tema surnukeha kättesaamiseks mässuliste aladelt korraldati erioperatsioon.

«Venemaa sõjaväeluure tõi koostöös Türgi kolleegidega Venemaale tagasi lenduri Roman Filipovi surnukeha,» teatas Venemaa kaitseministeerium ja lisas, et Filipov maetakse 8. veebruaril Voroneži.

Vene parlamendi kaitsekomisjoni aseesimees Frants Klintsevitš ütles, et piloodi surnukeha tagasitoomisel osalesid ka Süüria eriüksuslased.

«Seal tegutsesid Vene ja Süüria eriüksuslased, nad tegid kõik võimaliku, et tuua kodumaale tagasi Süürias hukkunud lenduri keha,» ütles Klintsevitš. «Varem või hiljem pidi see sündima. See oli auasi.»

Riigiduuma saadik, sõjaveteranide organisatsiooni Bojevoje Bratstvo aseesimees Dmitri Sablin ütles, et Moskvas nimetatakse Filipovi mälestuseks üks tänav.

«Olen viinud läbi juba hulga eelläbirääkimisi - üks Uus-Moskva tänavatest nimetatakse Roman Filipovi mälestuseks. See saab meie arvestuste kohaselt olema ühes vastselt ehitatavas rajoonis,» ütles Sablin, kes võrdles Filipovi kangelastegu Aleksander Matrossovi omaga Teises maailmasõjas.

Samas kritiseeris Vene kaitseministeerium kritiseeris sõltumatut uudisteportaali Fontanka, mis avalikustas pärast Vene sõjapiloodi hukkumist sõjapilootide palganumbrid.

Nimelt näitas portaal, kuidas pääseda internetis ligi Vene sõdurite palgaandmetele Vene kaitseministeeriumi andmebaasis..

«Majori auastmega piloot saab keskmiselt pisut üle 100 000 rubla (1412 eurot) pärast maksude tasumist,» kirjutas Fontanka ja andis mõista, et Filipovi tasu oli sama suur. Andmebaasist selgub, et Venemaa sõjaväepiloodid võivad saada ka 140 000 rubla (1977 euro) suurust boonust.

Fontanka hinnangul on hõlpsasti ligipääsetav andmebaas oht Vene sõduritele.

Vene kaitseministeerium mõistis aga Fontanka artikli hukka, öeldes, et uudisloo koostanud isikutel puudub elementaarne arusaam sündsusest ja ajakirjanduseetikast.

«Oleme kindlad, et korrakaitseametid annavad toimunule omapoolse hinnangu vastavalt Vene seadustele,» lisas ministeerium.

Fontanka peatoimetaja Aleksandr Gorškovi sõnul pole küsimus ajakirjanduseetikas, vaid Vene sõdurite julgeolekus. Kui sõdur peetakse kinni, siis pole tema vangivõtjatel muud vaja, kui teada tema sünnikuupäeva, et tema isiklikele andmetele ministeeriumi veebilehel ligi pääseda, ütles ta intervjuus Ehho Moskvõle.

Vene sõjalennuki allatulistamise on omaks võtnud pühasõdalaste rühmitus Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles