Merkel on võimuleppe sünni nimel valmis tegema valusaid kompromisse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel läbiräääkimistele saabumas.
Saksa kantsler Angela Merkel läbiräääkimistele saabumas. Foto: Gregor Fischer/AP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ütles teisipäeval, et on valmis tegema koalitsioonikõneluste viimases voorus «valusaid kompromisse» valitsuse moodustamiseks.

Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU), selle Baierimaa liitlase Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) läbirääkijad kogunesid teisipäeval Berliinis, et teha viimane ponnistus uue suure koalitsiooni loomiseks.

Kõnelused pidanuks algselt lõppema nädalavahetusel, kuid parteid võtsid juba algul kaks päeva varuks ning esmaspäeval tundus, et kõik loodavad teisipäevaks seatud tähtajast kinni pidada.

«Me elame turbulentsetel aegadel,» ütles kantsler, viidates viimaste päevade suurele langusele globaalsetel aktsiaturgudel. «Me vajame valitsust, mis pakuks rahva huvides usaldusväärsust.» 

Merkeli sõnul peavad võimuleppe sünni nimel «kõik pooled tegema valusaid kompromisse» ning kaalul on Saksamaa rahvusvaheline usaldusväärsus.

SPD esimees Martin Schulz sõnas, et «on häid põhjuseid uskuda, et jõuame täna sihile».

Kui erakonnad koalitsiooni moodustamises kokkuleppele jõuavad, peavad selle veel heaks kiitma SPD liikmed. Hääletus võib kesta mitu nädalat, sest 440 000 sotsiaaldemokraadile saadetakse sedelid postiga.

SPD oli kahe erakonnaga koalitsioonis 2013.-2017. aastani ning SPD toetus langes selle lõppedes rekordmadalale. Erakond omistas languse CDU ja CSU-ga koalitsiooni minemisele ning SPD liikmed suhtuvad samasse koalitsiooni uuesti minemisse umbusuga.

Schulz ütles septembris pärast valimiskaotust, et SPD ei lähe enam Merkeliga uuesti koalitsiooni, kuid CDU, CSU, Roheliste ja Vabade Demokraatide (FDP) kõnelused katkesid ning koalitsioon SPD-ga on ainus, mis CDU-le ja CSU-le veel kasutada on.

Võimuliidu sünd peaks siiski olema mõlema suurpartei huvides, sest mõlemad kardavad häälte kaotust uutel valimistel ning leiavad, et see annaks parempopulistlikule Alternatiiv Saksamaale (AfD) võimaluse oma esindatust bundestagis veelgi suurendada. AfD-l on bundestagis CDU ja SPD järel suuruselt kolmas fraktsioon.

Viimaste küsitlustulemuste kohaselt on CDU ja SPD toetus septembriga võrreldes paar protsendipunkti langenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles