Trump realiseerib sõjaväeparaadi korraldamisega oma unistuse (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump teisipäeval Valges Majas ümarlauakõnelustel õiguskaitseametnike ja kongresmenidega.
USA president Donald Trump teisipäeval Valges Majas ümarlauakõnelustel õiguskaitseametnike ja kongresmenidega. Foto: SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump on andnud käsu sõjaväeparaadi korraldamiseks Washingtonis, et näidata maailmale USA sõjalist musklit ja rõhutada tema rolli relvajõudude ülemjuhatajana, teatas Valge Maja eile. 

Trump, kes on mänginud mõttega korraldada pealinnas sõjaväeparaad alates presidendivalimiste võitmisest 15 kuud tagasi, on andnud korralduse kaitseministeeriumile, mis on alustanud sobiva kuupäeva otsimist.

«President Trump suhtub uskumatult toetavalt USA suurepärastesse mundrikandjatesse, kes asetavad meie riigi turvalisena hoidmiseks iga päev oma elu ohtu. Ta on palunud kaitseministeeriumil uurida võimalusi korraldada pidustused, kus kõik ameeriklased saaksid tunnustust avaldada,» ütles Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

Pentagon kinnitas, et konkreetsete üksikasjade paikapanemise protsess käib.

Erinevalt autoritaarsetest riikidest nagu Hiina, Venemaa ja Põhja-Korea ei ole sõjalise võimsuse demonstreerimisele suunatud sõjaväeparaadid USA-s tavalised. Ühendriikide sõjaväelased osalevad traditsiooniliselt 4. juulil iseseisvuspäeva paraadidel, kuid need ei hõlma tavaliselt sõjatehnika väljapanekut.

Trump osales Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kutsel mullu 14. juulil külalisena Prantsuse riigipüha puhul korraldatud sõjaväeparaadil Pariisis ning ei varjanud hiljem oma vaimustust.

Donald Trump ja Emmanuel Macron Pariisis Bastille`i päeva paraadi vaatamas.
Donald Trump ja Emmanuel Macron Pariisis Bastille`i päeva paraadi vaatamas. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP/SCANPIX

Päevalehe Washington Post andmeil andis Trump 18. jaanuaril kaitseminister James Mattisele ja sõjaväe juhtkonnale käsu valmistuda paraadi korraldamiseks. «Tahan sellist paraadi nagu Prantsusmaal,» vahendas anonüümsust palunud sõjaväeametnik lehele Trumpi sõnu.

Posti andmeil läheks tankide ja muu sõjatehnika Washingtoni toomine maksma miljoneid dollareid ning Pentagon eelistaks sellise paraadi korraldamist novembris veteranide päeval, sest siis langeks see kokku 100. aasta möödumisega liitlaste võidust Esimeses maailmasõjas ja oleks seega vähem seotud presidendi ja poliitikaga.

Presidendi plaan sattus kohemaid demokraatide kriitika alla. «Missugune absurdne raha raiskamine! Trumpi käitumine meenutab rohkem diktaatorit kui presidenti. Ameeriklased väärivad paremat,» ütles esindajatekoja demokraat Jim McGovern.

«Me ei ela diktatuuris või monarhias. Ma andsin vande - sõjaväes ja senatis - säilitada ja kaitsta Ühendriikide põhiseadust, mitte alluda arulagedalt kellegi tujudele, kes vabastati Vietnami sõja ajal tervislikel põhjustel teenistusest,» lausus demokraadist senaator Tammy Duckworth.

Mereväe erukindral John Kirby nimetas mullu suvel paraadi korraldamist Washingtonis halvaks ideeks. «Esiteks, Ühendriigid ei vaja paraadi mööda Pennsylvania või mõnda teist avenüüd, et näidata meie sõjalist jõudu. Me teeme seda iga päev sisuliselt iga ilmaga üle kogu maailma,» kirjutas Kirby televõrgule CNN pärast seda, kui Trump mainis oma lummatust Pariisi paraadist. Kirby riputas artikli eile oma Twitteri kontole uuesti üles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles