Prantsusmaa: Poola holokaustiseadus on mõtlematu samm (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudilapsed Poolas Auschwitzi koonduslaagris.
Juudilapsed Poolas Auschwitzi koonduslaagris. Foto: SUB/AP/Scanpix

Poola uus seadus, mis keelas Natsi-Saksamaa kuritegude omistamise Poola riigile, on mõtlematu samm ja selle eesmärk on kaitsta Poola kuvandit välismaal, ütles Prantsuse välisminister.

«See mõtlematu seadus. Ajalugu ei tohiks ümber kirjutada, see pole kunagi väga hea idee,» ütles Jean-Yves Le Drian telekanalile BFM.

Parlamendis vastu võetud eelnõu lubab määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse Poola või välisriigi kodanikule, kes nimetab Natsi-Saksamaa surmalaagreid Poola surmalaagriteks.

Sama karistus ähvardab ka isikut, kes omistab Poola riigile või rahvale süü või kaassüü kuritegude eest, mille pani toime Saksa Kolmas Reich, või muude inimsuse-, rahuvastaste ja sõjakuritegude eest.

Le Drianilt küsiti, kas EL rakendab seoses eelnõuga ka meetmeid, mille peale vastas minister, et loodab antud küsimuses moraalse surve peale.

«Ma loodan ka, et Poola rahvas mõtleb ümber ning et järgmistel valimistel käitutakse nii, et võetakse seljast see poliitiline hullusärk, mille on peale pannud rahvuslaste grupid,» ütles ta. «Kõik, mis võiks moonutada seda mälestust, on negatiivne,» ütles Le Drian.

«Hääletus seaduse jõustamiseks tuleks hukka mõista,» lisas ta.

Poola eelnõud on teravalt kritiseerinud ka Iisrael ja USA.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles