EL avalikustas Brexiti üleminekuaja karistuste kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexitit kujutav ülespanek.
Brexitit kujutav ülespanek. Foto: Joerg Schueler/imago/J/Scanpix

Euroopa Liit avalikustas plaani Suurbritannia ühisturule juurdepääsu piiramiseks, kui ta rikub Brexiti-järgse üleminekuperioodi reegleid.

Üleminekuleppe mustandis öeldakse samuti, et Suurbritannia peab 2019. aasta märtsis algaval kaheaastasel perioodil hoiduma sammudest, mis võivad kahjustada ELi huve.

Suurbritannia ja EL alustasid sel nädalal kõnelusi üleminekuperioodi üle, mille vältel peab London täitma kõiki ELi seadusi, kuid tal ei ole otsustusõigust. Vastutasuks tagatakse talle tõrgeteta pääs ühisturule.

ELi leppemustandis nõutakse, et ühendus peab saama Suurbritanniat karistada olukordades, kus üleminekureeglite rikkumise ELi kõrgeimasse kohtusse andmine võtaks liiga palju aega.

Karistuseks võib olla tollitariifide või tollikontrolli taastamine, muidu peaks Suurbritannia ELi siseturu liikmena 2020. aasta detsembrini neist vaba olema.

«Lahkumislepe peab sisaldama mehhanismi, mis lubab liidul peatada teatud soodustused, mis tulenevad Ühendkuningriigi osalusest siseturul, kui leitakse, et asja Euroopa Liidu kohtusse andmine ei tooks õigel ajal vajalikke abinõusid,» seisab mustandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles