Turu pussitaja teguses üksi ja ISISesse ei kuulunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu pussitaja Abderrahman Bouanane arreteerimise järgselt haiglas.
Turu pussitaja Abderrahman Bouanane arreteerimise järgselt haiglas. Foto: Matti Matikainen/imago/Xinhua/Scanpix

Turu pussitaja Abderrahman Bouanane tegutses rünnates üksi ega kuulunud ametlikult ühessegi terroriorganisatsiooni, ehkki jagas ISISe vaateid, ütles Soome keskkriminaalpolitsei (KRP).

Bouanane ründas 18. augustil Turu kesklinna turuplatsil noaga eeskätt naisi. Ta tappis kaks naist ja vigastas kuut. Haavata said ka kaks meest, kes teda peatada püüdsid.

Politseiuurijate sõnul olevat Bouanane rääkinud, et alustas kolm kuud enne rünnakut ISISega seotud materjalide uurimist. Üheks pussitamise põhjuseks olid USA juhitava koalitsiooni õhurünnakud ISISe Süüria kantsile Raqqale.

Pussitaja lootis surra märtrina, kuid politsei tulistas teda reide ja võttis kinni.

«Ta nägi end võitleja, sõduri, ISISe mehena. Ta oleks tahtunud, et ISIS oleks selle eest au endale võtnud, aga nii ei juhtunud,» rääkis juurdluse juht Olli Töyräs KRPst.

Bouanane oli palunud Soomest asüüli, kuid sai 2016. aastal äraütleva vastuse. Ta kaebas selle kohe edasi.

Süüalusele on tehtud psühhiaatriline ekspertiis, kuid selle tulemusi ei ole avalikustatud. KRP sõnul ei mõjuta see eeluurimist, vaid on kohtu asi.

KRP andmetel elas Bouanane tavalist asüülitaotleja elu. Tal olid sõbrad, ta käis mošees ja keeletunnis. «Tema jutt oli pisut omapärane, aga muidu ei olnud tema käitumine erandlik,» ütlesid uurijad.

Marokolast kahtlustatakse kahes tapmises terrorismi eesmärgil ja kaheksas tapmiskatses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles