Soome kaitseminister ei usalda topeltkodakondseid sõjaväes (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jussi Niinistö Soome sõjaväelastega.
Kaitseminister Jussi Niinistö Soome sõjaväelastega. Foto: ANDERS WIKLUND/AFP/SCANPIX

Soome kaitseminister Jussi Niinistö on korduvalt öelnud, et riigis tuleks jõustada seadus, mis takistaks topeltkodakondsete pääsu sõjalistele ametikohtadele, vahendas täna rahvusringhääling Yle.

Kaitseministeeriumis said sõjalisi ametikohti käsitlevad seaduseelnõud valmis juba eelmise aasta lõpus.

Kaitseministeeriumist öeldi Ylele, et kaitsejõudude sõjalisi ametikohti puudutava seaduse eelnõu võiks kasvõi täna käiku lasta. Ministeerium tahab aga ära oodata siseministeeriumi piirivalveametit käsitlevate seaduspügalate valmimise.

Piirivalveamet hakkas sügisel uurima, kuidas suhtutakse topeltkodakondsete riigi- ja sõjaväeametitesse pääsemisse Saksamaal ja Soome naaberriikides. Uurimine on veel pooleli ja selle sisu ei ole avalikustatud.

Yleni jõudnud andmetel ei ole üheski uuritavas riigis seadust, mis keelaks topeltkodakondsetel töötada riigi- ja sõjaväeametites.

Seega on Soomes valmimas Saksamaast ja lähiriikidest märksa rangem topeltkodakondseid puudutav seadus.

Uue siseministri Kai Mykkäneni lauale jõuab peatselt eelnõu, mis keelab topeltkodakondsete pääsu sõjalistesse ametitesse. Mykkänen peab otsustama, kas ta hakkab koos kaitseministriga vastuolulise eelnõuga edasi tegelema. Valitsus arutab eelnõu veebruaris.

Kaitseminister Niinistö ütles mõne nädala eest üleriigilistel maakaitsekursusi avades, et «viiendat kolonni tuleb tõrjuda juba rahuajal».

Ajalehe Helsingin Sanomat andmetel teatas Niinistö, et ei usalda topeltkodakondseid kaitsejõudude sõjalistel ametikohtadel.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles