Schulz astus SPD juhi kohalt tagasi, rihib välisministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Martin Schulz on uus Saksamaa välisminister?
Kas Martin Schulz on uus Saksamaa välisminister? Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Martin Schulz teatas kolmapäeval, et astub tagasi Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) esimehe kohalt ja kavatseb saada välisministriks kantsler Angela Merkeli juhitavas koalitsioonivalitsuses.

«Ma olen otsustanud liituda valitsusega välisministrina,» ütles ta ajakirjanikele pärast raskete läbirääkimiste järel saavutatud koalitsioonilepet Merkeli konservatiividega.

Schulzi sõnul saab tema järglaseks SPD liidri kohal senine erakonna parlamendirühma juht Andrea Nahles. Schulz ise jõudis parteid juhtida vaid veidi üle aasta.

47-aastane Nahles oleks Saksamaa vanima partei esimene naisliider.

«Partei on muutunud nooremaks ja naiselikumaks. Pärast 150 aastat kuulub partei lõpuks naisele,» ütles Schulz Berliinis ühisel pressikonverentsil Nahlesiga.

«Ma usun, et see samm meeldib suurtele rühmadele meie parteis,» lisas ta.

SPD korraldab erakorralise parteikongressi, kus Nahles esitatakse erakonna juhiks, kuid see leiab aset pärast seda, kui SPD 460 000 liiget on hääletanud selle üle, kas nad nõustuvad sotsiaaldemokraatide ja Merkeli konservatiivide valitsuskoalitsiooniga.

Hääletuse tulemused peaksid selguma 4. märtsil.

Kui SPD liikmed hääletavad koalitsiooni maha, korraldatakse Saksamaal ilmselt uued üldvalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles