Pelosi pidas esindajatekojas rohkem kui saja aasta pikima kõne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esindajatekoja vähemuse liider, demokraat Nancy Pelosi 7. veebruaril maratonkõnet pidamas.
Esindajatekoja vähemuse liider, demokraat Nancy Pelosi 7. veebruaril maratonkõnet pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

Demokraatide vähemuse liider Nancy Pelosi pidas kolmapäeval USA esindajatekoja viimase 108 aasta pikima kõne, käsitledes rohkem kui kaheksa tunni jooksul noorte ebaseaduslike migrantide kaitsmist deporteerimise eest.

California veteranpoliitik, kes saab märtsis 78 aastaseks, alustas esinemist kell 10.04 hommikul ja lõpetas kaheksa tundi ja seitse minutit hiljem, kell 18.11.

"Ma sain just teate, et esindajatekoja ajaloolane kinnitas, et teil on nüüd pikima katkematu kõne rekord esindajatekojas alates 1909. aastast," ütles Pelosi.

Eelmine rekord kuulus kongresmen Champ Clarkile Missourist, kes esines viis tundi ja 15 minutit. Ei ole teada, kas keegi oli enne 1909. aastat veelgi pikema kõnega esinenud.

Pelosi võttis sõna ka senati liidrite teatatud föderaaleelarve kompromisskokkuleppe vastu, mis tõstaks kulutuste lage ja väldiks valitsusasutuste töö seiskumist. Samas ei sisalda see kokkulepe tundlikku migratsiooni küsimust.

Pelosi sõnul on ta kokkuleppe vastu, kui esindajatekoja spiiker Paul Ryan ei anna sõna, et ta toob migratsiooniseaduse esindajatekotta hääletamiseks.

Ameeriklased vajavad migratsiooni küsimuses lahendust, rõhutas ta.

Pelosi ei rikkunud rekordkõnega ühtegi reeglit. Partei liidritel on lubatud võtta esindajatekojas sõna nii pikalt kui nad seda soovivad. Tavaliselt piirduvad need esinemised mõne minutiga.

Presidendi Donald Trumpi administratsioon avaldas jaanuaris osaliselt uue migratsioonikava, mis pakub 1,8 miljonile noorele ebaseaduslikule sisserändajale välja tee kodakondsuse saamiseks järgmise 10-12 aasta jooksul.

Kui kongress ei tegutse aga enne migratsiooniprogrammi DACA aegumist, võib keskmiselt umbes 1000 migranti päevas oodata väljasaatmine.

Senatis peetud pikim kõne kuulub senaator Strom Thurmondile, kes esines 24 tundi ja 18 minutit, avaldades vastuseisu 1957. aasta kodanikuõiguste seadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles