Mattis: USA võtab Venemaad silmas pidades kasutusele uued tuumarelvad (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Mattis
James Mattis Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

USA kavatseb kasutusele võtta uued väikese mõjuraadiusega tuumarelvad, mille eesmärk on veenda Venemaad austama olemasolevaid relvastuse piiramise lepinguid, ütles Ühendriikide kaitseminister James Mattis.

Mattis ütles esindajatekoja relvateenistuste komitees kuulamisel, et Moskva rikub keskmise tegevusraadiusega tuumarelvade lepet (INF) ning Washington tahab avaldada survet, et Venemaa taas lepet täitma hakkaks.

USA kaitseministri sõnul jäävad Ühendriigid INFi raamidesse, kuid teevad tööd alternatiivse relva väljatöötamiseks, mis peaks panema Venemaa olukorda, kus ta näeb, et on mõtet naasta leppe tingimuste täitmise juurde.

Washington on mitu kuud süüdistanud Venemaad uute keskmise tegevusraadiusega tiibrakettide väljatöötamises, millega rikutakse Ronald Reagani ja Mihhail Gorbatšovi allkirjastatud ja 1988. aastal ellu viidud lepet.

Moskva eitab leppe rikkumist.

Pentagon avaldas eelmisel nädalal uuendatud tuumastrateegia, milles määratletakse, kuidas Ühendriigid kavatsevad seista silmitsi Põhja-Koreast, Iraanist, Hiinast ja Venemaalt tulenevate ohtudega.

Strateegia näeb ette uued allveelaevadelt välja tulistatavad ballistilised raketid, mis on varustatud väikese mõjuraadiusega tuumalõhkepeadega, ning uued tuumalaengutega tiibraketid.

Ballistilised raketid ei oleks vastuolus INFiga, kuid tiibraketid, kui need järgmise 7–10 aasta jooksul välja töötataks, teeksid seda.

Washington võib aga tiibrakettide väljatöötamisega viivitada, kui Moskva nõustub taas täitma 30 aastat tagasi sõlmitud INFi tingimusi, ütles Pentagoni asedirektor strateegilise stabiilsuse küsimustes Greg Weaver.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles