Galerii ja video: Põhja-Korea korraldas Pyongyangis sõjaväeparaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea korraldas täna, päev enne taliolümpiamängude algust naaberriigis Lõuna-Koreas, pealinnas Pyongyangis sõjaväeparaadi, ütles valitsusallikas Soulis.

Viimaste päevade jooksul on nähtud, kuidas tuhanded sõdurid ja sajad sõjaväele kuuluvad masinad Pyongyangis paraadiks harjutanud on.

Põhja-Korea riigitelevisioon hommikul paraadi üle ei kandnud, kuid Souli allikas ütles AFP-le: «Me oleme teada saanud, et Põhja-Korea korraldas sõjaväeparaadi Pyongyangis Kim Il-sungi väljakul algusega täna kell 10.30 (Eesti aja järgi 4.00)».

Põhja-Korea teatas eelmisel nädalal kavatsusest korraldada 8. veebruaril sõjaväe asutamise 70. aastapäeva puhul paraad. Iga-aastast paraadi peeti varem 25. aprillil, kuid valitsus teatas möödunud kuul, et sellest aastast alates hakatakse seda korraldama 8. veebruaril.

Põhja-Korea sõjaväeparaadide tüüpilised elemendid on tuhanded sünkroonis paraadsammul marssivad sõdurid, sajad soomusmasinad ja kulminatsioonina rakettide liigutamine riigi rajaja Kim Il-sungi nime kandval väljakul.

Rakette jälgivad huviga Pyongyangi tegevuse vaatlejad, et leida vihjeid riigi sõjalise võimekuse arengu kohta. 

Raketid Kim Il-sungi väljakul.
Raketid Kim Il-sungi väljakul. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Pyongyangi tuuma- ja raketiprogrammi vaatleva tunnustatud USA veebikülje 38 North teatel satelliidid enne neljapäevast paraadi väljaku läheduses rakette ei tuvastanud.

Üldjuhul kutsutakse paraadi jälgima ka sadu välisajakirjanikke, et neile sõjalist võimsust näidata.

AFP andmetel ei kutsutud seekord välisajakirjanikke riiki ega toodetud otseülekannet, kuna sooviti kontrollida seda, millise mulje paraad jätab ning maailmale tahetakse näidata vaid valitud lõike. 

Pyongyang on seoses naaberriigis Lõuna-Koreas peetavate taliolümpiamängudega läbi viimas propagandakampaaniat stalinistliku režiimi maine parandamiseks. Riik on saatnud Lõuna-Koreasse teatritrupi, rühma tantsutüdrukuid ning saadab kohale ka riigijuht Kim Jong-uni õe. Lisaks osaleb mängudel kahe Korea ühine jäähokinaiskond.

Põhja-Korea tantsutüdrukud saabumas Lõuna-Koreasse.
Põhja-Korea tantsutüdrukud saabumas Lõuna-Koreasse. Foto: Young Ho/Lee Young Ho/Sipa USA/Scanpix

Olümpiamängude lähenemine on toonud Korea poolsaarel kaasa Pyongyangi üha provokatiivsemate raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetuse tõttu üleskruvitud pingete leevenemise.

Analüütikute hinnangul püüab Põhja-Korea kaheosalise lähenemisega normaliseerida oma staatust de facto tuumariigina, võib püüda nõrgestada enda vastu kehtestatud sanktsioonirežiimi ja lüüa kiilu USA ja Lõuna-Korea vahele.

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas eelmisel aastal Pyongyangile neli mahukat sanktsioonipaketti.

Põhja-Korea delegatsioon, kuhu kuuluvad sisulise võimuta riigipea Kim Yong-nam ja riigi tegeliku liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong saabub Lõuna-Koreasse homme, olümpiamängude avapäeval, maandudes Souli lähedal Incheoni lennujaamas.

Samal ajal on Lõuna-Koreas ka USA asepresident Mike Pence. Nii Pence kui ka Põhja-Korea delegatsioon võtavad osa mängude avatseremooniast.

Kim Jong-un ja Kim Yo-jong.
Kim Jong-un ja Kim Yo-jong. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles