Ligi: Portugal annab lootust, Kreeka on programmist maha jäänud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Raigo Pajula.

Eurotsooni rahandusministrite kohtumisel osalenud rahandusminister Jürgen Ligi sõnul annab Portugali majanduse järjeleaitamise programm lootust, kuid Kreeka on oma programmist maha jäänud.

Kuna Eesti ei ole kummaski programmis otseselt sees, ei ole Eestil Ligi sõnul selles suhtes väga kõrget profiili võtmine võimalik. «Kui nüüd hinnata, siis Portugali programm iseenesest annab lootust ja ka sealne poliitiline olukord näitab, et ühiskond ennast võimeline reformima,» ütles Ligi.

Portugal on Ligi sõnul valmis tegema struktuurseid muudatusi nagu näiteks pensioni- ja tööturu reform ning on ka valmis kärpima. «Nad on juba nii mõnegi protsendi palgakulust kärpinud ja eesmärgid on veel samaga jätkata,» selgitas Ligi.

«Portugali suhtes kuskilt sellist tugevat kriitikat ei ole praegu. Me arvame, et kokkulepetest tuleb kinni pidada ja soovida nendele selles edu,» lisas minister.

Eurotsooni rahandusministrid kiitsid Portugali abipaketi heaks üksmeelselt. Portugal saab rahvusvaheliselt valuutafondilt (IMF) ja Euroopa Liidult (EL) 78 miljardi euro suuruse abipaketi, milles sisalduva laenu keskmine intress on 5,1 protsenti.

Kreeka küsimus on Ligi hinnangul tõsisem. «Kreeka on maha jäänud oma programmis ja me oleme siin kriitilised selle ellu viimise suhtes, aga tegelikult ka programmi sügavuse suhtes,» selgitas Ligi.

Ligi märkis, et Kreekalt nõuti uusi lubasi ning vastasel juhul riik raha ei saa. Otseselt peavad Kreekaga praegu läbirääkimisi rahvusvaheline valuutafond (IMF), Euroopa Komisjon ja keskpank.
«Eks nad puiklevad ja neil on see poliitiline olukord palju ebameeldivam. Neil on ka täiesti destruktiivsed jõud olemas, selle ühiskonnaga on natuke keerulisem,» nentis Ligi.

Eurotsooni juht ja Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker teatas esmaspäeval, et ei välista Kreeka EL-i ja IMF-i abipaketi tagasimakse perioodi pikendamist. Junckeri hinnangul võib Kreeka majanduskriisist väljarabelemiseks vajada veel kümneid miljardeid eurosid lisalaenu. Junckeri sõnul mingeid otsuseid selles suhtes siiski vastu ei võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles