Venemaa saadab Põhja-Korea töölised riigist välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene piiri lähedal asuv Põhja-Korea linn Rason.
Vene piiri lähedal asuv Põhja-Korea linn Rason. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Venemaa on alustanud Kaug-Idast Põhja-Korea tööliste välja saatmist, et kuuletuda detsembris vastu võetud ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonipaketile.

Pärast novembrikuist Põhja-Korea ballistilise raketi katsetust otsustas ÜRO Julgeolekunõukogu, et kõik riigid peavad 24 kuu jooksul põhjakorealastest töölised maalt välja saatma.

Sanktsioonide eesmärk on katkestada välistööliste rahavool kodumaale, millega rahastatakse suures osas riigi keelatud tuuma- ja raketiprogramme. Väidetavalt saadetakse 90 protsenti tööliste palkadest sunniviisiliselt riigiaparaadile.

Kui Venemaa täidab lubaduse kõik Põhja-Korea töölised riigist välja saata, annab see Pyongyangile märkimisväärse löögi. Põhja-Korea teenib aastas välistööjõult 200-500 miljonit dollarit tulu.

Kuid sanktsioonidel võib olla negatiivne mõju Venemaa majandusele, kuna riik on maailmas Põhja-Korea võõrtööjõu kasutamises esirinnas ning põhjakorealased mängivad suurt rolli Kaug-Ida ehitustöödes.

Eelmisel aastal väljastas Moskva tööviisad vähemalt 24 000 Põhja-Korea töölisele.

Vene Põhja-Korea suursaadiku Alexander Matsegora sõnul on ainuüksi Primorski krais vähemalt 12 000 Põhja-Korea töölist, kes täidavad madalapalgalisi ja ohtlikke ametikohtasid.

Matsegora sõnul on USA välisministeeriumi raportid põhjakorealaste sunnitööst alusetud, kuid suursaadik kinnitas, et hiinlased ei soovi madala palga tõttu sellistel töökohtadel töötada.

Eelmisel kuul palus Kaug-Ida piirkond Moskval luba jätta sanktsioonidest hoolimata riiki umbes 10 000 põhjakorealast, kuid Matsegora sõnul saadetakse palvetest hoolimata kõik töölised välja.

Siiski ei ole sanktsioonidele täielik kuuletumine sugugi kindel.

«Põhja-Korea on juba aastakümneid saatnud töölisi Siberisse ja Kaug-Itta metsatööle ning viimastel aastatel ka muudesse valdkondadesse nagu ehitusele. Isegi kui Moskva keelab formaalselt Põhja-Korea tööjõu kasutamise, võivad Vene ametnikud viimaks selle osas silma kinni pigistada,» arvab Põhja-Korea uuringukomisjoni esindaja Daniel Wertz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles