Konservatiivid teevad Merkelile etteheiteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli konservatiivide ridades kasvab rahulolematus koalitsioonileppega, milles olevat sotsiaaldemokraatide (SPD) toetuse saavutamise nimel nende huvid ohvriks toodud ja liigseid järeleandmisi tehtud.

Kuna eelmise parlamendikoosseisuga võrreldes nõrgenenud SPD sai kuus ministrikohta ja siseministri portfell anti Merkeli kristlike demokraatide (CDU) Baieri sõsarparteile, süüdistavad konservatiivid Merkelit jämeda otsa käest andmises.

«Praegune valitsuse koosseis on poliitiline viga,» ütles CDU parlamendiliige Christian von Stetten telekanalile ARD.

Konservatiividelt ei kuule just sageli nii otsest kriitikat Merkeli aadressil, harilikult on erakond liidri ja tema poliitika taha koondunud. Stetten ei ole aga ainus rahulolematu.

Merkel saavutas koalitsioonikõnelustel masendava tulemuse, ütles CDU ärinõukogu esimees Wolfgang Steiger piirkondlikule lehele Neue Osnabrücker Zeitung.

Eile saavutatud koalitsioonileppega asub ametisse konservatiivide ja sotsiaaldemokraatide uus suur koalitsioon, kui SPD liikmed kokkuleppe heaks kiidavad.

Kaks suurt erakonda ühinevad Merkeli juhtimisel koalitsiooniks kolmandat korda alates 2005. aastast.

Nädalatepikkune meedia tähelepanu sotsiaaldemokraatide sisevaidlustele koalitisooni toetamise üle paneb mõned CDU juhtidest kergendatult hingama, et nemad oma liikmete hulgas hääletust ei korraldanud, kirjutas Müncheni päevaleht Süddeutsche Zeitung.

Merkeli suurim järeleandmime oli rahandusministri portfelli loovutamine SPD-le. Varem juhtis seda ministeeriumi eelarvetasakaalu eest võitlejana tuntud Wolfgang Schäuble.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles