Wiesenthali keskus nõudis Belgia ministri vallandamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wiesenthali keskuse Eestiski tuntud natsikütt Efraim Zuroff.
Wiesenthali keskuse Eestiski tuntud natsikütt Efraim Zuroff. Foto: Reuters / Scanpix.

Natsikurjategijaid jälitav Simon Wiesenthali keskus nõudis Belgia justiitsministri Stefan De Clercki tagasiastumist.

De Clerck sattus Wiesenthali keskuse huviorbiiti, kui minister leidis, et riigis tuleks arutada võimalust anda amnestia Teise maailmasõja ajal natsionaalsotsialistliku Saksamaaga koostööd teinud kaasmaalastele, kuna need sündmused on jäänud minevikku, vahendas uudistevõrk AFP.

Wiesenthali keskus saatis seepeale Belgia peaministri kohuseid täitvale Yves Leterme´ile kirja, nõudes valitsusjuhilt juhtunu uurimist ja De Clercki hukkamõistmist. Seejuures nimetati ministri sõnavõttu ajaloo reetmiseks ning vääraks tema arusaama õiglusest.

Keskuse välisasjade direktor Shimon Samuels leidis, et De Clerckil pole kohta Belgia valitsuses, flaamide kristlikdemokraatlikus parteis ega laimalt poliitikas.
De Clercki ütles eile, et tema sõnavõttu on valesti tõlgendatud, kinnitades, et fakte ei saa kunagi unustada.

Möödunud nädalal kiitis Belgia senat 30 poolt- ja 26 vastuhäälega heaks paremäärmuslusse kalduva populistliku partei Vlaams Belang seaduseelnõu, mis näeb ette amnestia andmist neile, kes tegid Teise maailmasõja ajal natsidega koostööd.

Teine maailmasõda on lõhenenud Belgias endiselt tundlik teema. Näiteks tekitas suurt vastukaja Belgia flaami natsionalistide liidri Bart De Weveri avaldus prantsuskeelsete valloonide koostöö kohta natsidega. Tema hinnangul ei tunnista prantsuskeelne kogukond tänaseni, et nad tegid sõja ajal koostööd natsionaalsotsialistidega. Valloonid süüdistasid De Weverit aga natsilembuses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles