Prantsusmaa kulutab tuumaarsenali tugevdamiseks 37 miljardit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja Charles de Gaulle.
Lennukikandja Charles de Gaulle. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa kavatseb järgmise seitsme aasta jooksul kulutada 37 miljardit eurot oma tuumaarsenali tugevdamiseks, ütles kaitseminister neljapäeval.

Ettevõtmine on osa kaitsekulutuste suurendamisest ja selle eesmärk on tagada, et Prantsusmaa oleks ka üksi võitlusvõimeline.

Selleks nähakse ette, et riik kulutab 2025. aastaks kaitsele pea 300 miljardit eurot ning osa sellest läheb riigi maa- ja merepõhise tuumaheidutuse tugevdamiseks.

Kaitseministeerium kavatseb suurendada kaitsekulutusi 2019.-2022. aastani 1,7 miljardi euro võrra ja 2023.-2025. aastani 3 miljardi euro võrra aastas.

Sellega tõuseb Prantsusmaa kaitse-eelarve NATO soovitud 2 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP). Praegu on näitaja umbes 1,8 protsenti.

2Valitsusel on kaks eesmärki: kulutada 2025. aastaks kaitsele 2 protsenti SKP-st ning tagada, et hoiame riigi kulud korras,» lausus kaitseminister Florence Parly neljapäeval.

«Kavatseme heastada mineviku puudujäägid ja ehitada kaasaegse, jätkusuutliku ja kaitsva sõjaväe», mis lubab Prantsusmaal seista omal jalal, lisas ta.

Kaitsekulutuste suurendamisega lõpetab president Emmanuel Macron aastaid kestnud kärped, mis aastate jooksul tekitasid pahameelt sõjaväe sees ja Prantsusmaa liitlastele NATO-s.

Prantsusmaa hakkab uurima võimalusi vahetada välja riigi ainus lennukikandja Charles de Gaulle, mis mõeldakse teenistusest kõrvaldada 2040. aasta kandis. Lisaks tahab riik rohkem rahastada järgmise põlvkonna tankide ja sõjalennukite väljatöötamist.

Muu hulgas hakkab Prantsusmaa välja arendama droone, satelliite ja luuremasinaid, et suurendada Prantsusmaa ja Euroopa strateegilist autonoomiat, selgus kolmapäeval avaldatud kaitseministeeriumi ettepanekutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles