Galerii: Kimi salapärane õde saabus Lõuna-Koreasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong ja riigi tseremoniaalne riigipea Kim Jong-nam saabusid täna lennukiga Lõuna-Koreasse, et osaleda Pyeongchangi taliolümpia avatseremoonial ja kohtuda ka Lõuna-Korea kõrgete ametnikega.

Kim on Põhja-Korea valitseva dünastia esimene liige, kes külastab Lõuna-Koread pärast 1953. aastal relvarahuga lõppenud Korea sõda. Lõuna-Korea president Moon Jae-in võtab Põhja-Korea delegatsiooni vastu homme.

Kim Yo-jong ja delegatsiooni juhtiv Kim Yong-nam maandusid Põhja-Korea ametliku Il-62 lennukiga Souli lähedal. Neid tervitas Lõuna-Korea ühinemisminister ja teised ametnikud. Omavahel vahetati viisakusi ja räägiti külmast ilmast.

Põhja-Korea liidri õde ümbritses lennujaama läbides neli ihukaitsjat. Edasi suunduti kiirrongile, et suunduda Pyeongchangi.

Arvatakse, et Yo-jong on 30-aastane, aga tema olemasolust ei teatud maailmas kuni tema isa matusteni suurt midagi. Seal nähti teda seismas oma venna Kim Jong-uni kõrval. Yo-jong on üks Kim Jong-ili kolmest lapsest. Sarnaselt praegusele diktaatorile omandas ka Yo-jong hariduse Šveitsis.

Kuigi enne oma isa surma oli naine sisuliselt tundmatu, tõusis ta Kim Jong-uni kõrval kiiresti Põhja-Korea poliitilisse tippu ja nüüd loetakse teda isoleeritud režiimi üheks mõjuvõimsamaks naiseks. Väidetavalt on tegu ühega väga vähestest inimestest, kes saab diktaatoriga ausalt rääkida.

Inglise ja prantsuse keelt valdaval naisel on tõenäoliselt otsuste langetamise ja poliitika koordineerimise juures oluliselt suurem roll kui Põhja-Korea ametnikel. Täna tegi Kim Yo-jong oma debüüdi rahvusvahelises diplomaatias.

Naiste roll Põhja-Korea poliitikas on minimaalne. Kimide dünastia on selles osas mõningane erand. Näiteks praeguse diktaatori tädi Kim Kyong-hui oli armeekindral ja partei oluline liige. Pärast tema väidetavast riigireeturist abikaasa hukkamist 2013. aastal, kadus ka tädi avalikkuse eest.

Yo-jong on aga isegi oma tädist kiiremini poliitladviku tippu tõusnud. Ta pääses juba 27-aastasena riigi parlamenti. Kyong-hui jõudis selleni 44-aastasena.

Homme lõunastab Lõuna-Korea president Moon Jae-in Yo-jongi ja ülejäänud Põhja-Korea delegatsiooniga. Analüütikud ennustavad, et naine edastab Lõuna-Korea presidendile isikliku sõnumi oma vennalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles