Jaapan saatis kummituspaadilt leitud põhjakorealased koju tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puust kalapaat Jaapani lähistel.
Puust kalapaat Jaapani lähistel. Foto: Iori Sagisawa/AP/Scanpix

Jaapani võimud saatsid tagasi kodumaale kaheksa põhjakorealast, kes päästeti triivivast paadist eelmisel aastal Jaapani põhjaosas asuva saare lähistelt, teatas migratsiooniametnik täna.

Kokku päästsid Jaapani võimud eelmisel novembril aset leidnud vahejuhtumis kümme Põhja-Korea kalurit. Nad saadetakse tagasi Põhja-Koreasse Pekingi kaudu, teatas Sapporo kohalik immigratsioonibüroo.

Kaks põhjakorealast jäävad Jaapanisse, neist üks on haiglaravil tuberkuloosi tõttu ja teist süüdistatakse Jaapanis varguses.

Kalapaat Jaapani lähedal.
Kalapaat Jaapani lähedal. Foto: Kantaro Saki/AP/Scanpix

Viimastel aastatel on Jaapani ranniku lähistel triivinud mitmeid Põhja-Korea aluseid. 2017. aastal registreeriti kokku 104 kalapaati, teatas Jaapani rannavalve. Aluseid on nimetatud ka kummituspaatideks, sest tihti leitakse neist meremeeste surnukehi.

Kalalaevad sõidavad suurema püügi saamiseks Põhja-Korea rannikust üha kaugemale, et täita valitsuse seatud kvoote. Tavaliselt on kalurite alused vanad ja amortiseerunud ning mõned neist jõuavad Jaapani rannikule surnud meeskonnaga, kuna hätta sattudes ei ole neil vahendeid, millega kontakteeruda teiste laevade või päästjatega.

Ekspertide hinnangul võib neid ohtlikesse vetesse viia ka hirm saagita koju naasmise eest, sest normi täitmata jätmisel võib kalamehi ees oodata karistus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles