Pence otsustas põhjakorealastega mitte õhtustada (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pence (esiplaanil). Taustal Kim Yong-nam (vasakul) ja Kim Yo-jong.
Mike Pence (esiplaanil). Taustal Kim Yong-nam (vasakul) ja Kim Yo-jong. Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

USA asepresident Mike Pence jättis vahele õhtusöögi, mille käigus pidi ta samas lauas istuma Põhja-Korea tseremoniaalse riigipea Kim Yong-namiga.

Lõuna-Korea televisioonis näidatud kohtade paigutuse järgi pidanuks Pence istuma söögilauas koos Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga ja otse üle laua tema vastas istunuks Põhja-Korea tseremoniaalne riigipea Kim Yong-nam.

Pence puutus viivuks Kimiga kokku, aga mõlemad osapooled olevat vältinud üksteisega silmitsi sattumist, teatas Yonhapi uudisteagentuur. Lõuna-Korea president Moon üritab aga põhjanaabritega paremini läbi saada. Moon surus olümpiamängude avatseremoonial kätt Kim Jong-uni õega.  

Ajalooline käepigistus. Lõuna-Korea president surumas kätt Põhja-Korea diktaatori õega.
Ajalooline käepigistus. Lõuna-Korea president surumas kätt Põhja-Korea diktaatori õega. Foto: Kim Ju-sung/AP/Scanpix

Pence tõi enda külalisena Lõuna-Koreasse kaasa Fred Warmbieri, kelle poeg Otto Warmbier suri pärast Põhja-Koreas vangistuses viibimist.

Moon võõrustas Pence'i ja Kimi enne Pyeongchangi taliolümpia avatseremoonia algust. USA asepresident otsustas aga vastuvõtult viie minuti möödudes lahkuda. Pence saabus õhtusöögile pärast seda, kui see oli alanud, tervitas esimeses lauas istunud isikuid ja lahkus maha istumata, teatas Lõuna-Korea presidendi kantselei.

Avatseremoonial on aga Pence ja Põhja-Korea delegatsiooni liidrid väga lähestikku istuma paigutatud. 

Paremalt: Esireas paremal USA asepresident Mike Pence. Vasakult teine Kim Yo-jong.
Paremalt: Esireas paremal USA asepresident Mike Pence. Vasakult teine Kim Yo-jong. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

USA asepresident ütles enne mängude algust Soulis, et õhtustab ameerika sportlastega, nii et talle ei olnud lauda kaetud.

«Ta pidi lahkuma kohe pärast grupifoto tegemist, aga president Moon kutsus teda sõpru vaatama, mistõttu ta põikas korraks vastuvõtusaali,» sõnas Lõuna-Korea presidendi pressiesindaja.

Pence ei kätelnud Kimiga, küll aga tegi seda Jaapani peaminister Shinzo Abe, kes vahetas Põhja-Korea esindajaga ka paar sõna.

Mooni sõnul loodab ta, et olümpiamänge meenutatakse kui päeva, mil algas rahu. Homme on plaanis Mooni kohtumine Põhja-Korea delegatsiooniga. Diktaator Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong on Põhja-Korea delegatsiooni kõige olulisem liige. Arvatakse, et Kim Yo-jong edastab Moonile homme sõnumi oma vennalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles