Kannapööre: Schulzist ei saa Saksamaa välisministrit (2)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Schulz.
Martin Schulz. Foto: Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) esimees Martin Schulz loobus püüdlustest saada uues valitsuses välisministriks. Põhjusena tõi ta välja surve oma erakonna sees.

«Siinkohal loobun ma ministrikohast föderaalvalitsuses ja loodan siiralt, et see lõpetab personalidebatid SPD sees,» teatas Schulz. «Partei huvid tuleb seada minu isiklikest ambitsioonidest ettepoole,» sõnas ta.

Schulzi otsus tuli ajal, mil mitmed mõjuvõimsad SPD liikmed kritiseerisid endise Euroopa Parlamendi presidendi otsust võtta vastu välisministri ametikoht uues valitsuses. Praegune välisminister Sigmar Gabriel on sakslaste hulgas väga populaarne. Lisaks oli Schulz varasemalt väitnud, et ei kavatse ministriks hakata.

Väidetavalt kartis Schulz, et võimuvõitlus SPD sees kahjustab tõsiselt võimalusi, et erakonna liikmed annaksid oma heakskiidu uue valitsuse moodustamisele kantsler Angela Merkeli kristlike demokraatidega. 

Andrea Nahles ja Martin Schulz.
Andrea Nahles ja Martin Schulz. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Schulz teatas kolmapäeval, et kavatseb erakonna esimehe koha anda parlamendifraktsiooni liidrile Andrea Nahlesile ja ise välisministri ametikohale asuda. Schulzi soov järsku ministriks saada oli ootamatu ja kutsus esile SPD liikmete kriitika. Esimehe kannapööret kritiseeris ka senine välisminister Sigmar Gabriel, kelle sõnul on Schulz oma sõna murdnud. 

Viimasel ajal on Schulz silma paistnud mitmete järskude meelemuutustega. Esmalt väitis SPD esimees pärast valimisi, et Merkeliga koalitsiooni kindlasti moodustama ei hakata, aga muutis mõni kuu hiljem oma meelt.

Seejärel kinnitas ta, et ei kavatse ministrikohale asuda, sest SPD-l on vaja juhti, kes valitsusse ei kuuluks. Kolmapäeval teatas ta aga, et kavatseb siiski välisministriks hakata ja erakonna juhtimise Nahlesile anda. 

Kolmapäeval jõudis SPD kokkuleppele Merkeli kristlike demokraatide blokiga, et moodustada uus suurkoalitsioon.

Koalitsioonilepe vajab veel SPD lihtliikmete heakskiitu. Üle 460 000 liikme alustab posti teel hääletamist 20. veebruaril. Hääletamiseks on aega kuni 2. märtsini ja 4. märtsiks peaks selguma, kas Saksamaa saab omale uue valitsuse. 

Negatiivse tulemuse korral toimuvad suure tõenäosusega erakorralised valimised. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles