Põhja-Korea olümpiasportlased viibivad range järelvalve all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ergutusmeeskond.
Põhja-Korea ergutusmeeskond. Foto: FRANCK FIFE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ei ole ka olümpiadelegatsiooni puhul unustanud, et viimase kuue aastakümne jooksul on majanduslikult arenenumasse ja vabamasse Lõunasse põgenenud üle 31 000 põhjakorealase.

Põhja-Korea sportlastest, ametnikest, esinejatest, ajakirjanikest ja ergutusmeeskonnast koosneva 500-pealise delegatsiooni kossesisus on ka arvukalt julgeolekutöötajaid ja informante, kes hoiavad põhjakorealasi vaenlase territooriumile põgenemast.

Paariariigi sportlased on varemgi kasutanud võistlusi võimalusena riigist põgeneda. 1997. aastal pages pärast võistluste lõppu jäähokimängija, 1999. aastal aga judokas.

Ehkki Pyeongchangi mängudel on ülejooksikute võimalus suhteliselt väike, oleks see Põhja-Koreale rahvusvahelise tähelepanu all äärmiselt piinlik. Lõuna-Korea satuks võõrustajariigina aga geopoliitilise segaduse keskmesse.

2006. aastal Lõuna-Koreasse üle jooksnud endise ergutuskoori liikme Han Seo-hee sõnul ei ole tõenäoline, et ergutustüdrukud nii kõrgetasemelisel visiidil põgeneda üritaks. Delegatsiooni jälgitakse igal sammul ja nende perele Põhja-Koreas tooks see kaasa tõsised tagajärjed.

«Välismaale saadetud Põhja-Korea delegatsioon koosneb alati kolmest osast. Parteiliikmed, julgeolekumeeskond ja administratiivliikmed. See on samamoodi ka sel korral,» lausus Han.

Põhja-Korea ergutusmeeskond Pyeongchangi olümpial.
Põhja-Korea ergutusmeeskond Pyeongchangi olümpial. Foto: JORGE SILVA/REUTERS

Pidev avalikkuse huviorbiidis olemine on olümpiamängudel osalevate sportlaste jaoks väsitav ja isegi ohtlik. Endine Põhja-Korea politseinik märkis, et jälgmistegevus jätkub sportlastele ka väljapool avalikku ruumi.

Anonüümsust palunud mehe sõnul on meeskonnaliikmed ööpäevaringse järelvalve all – ka tualetti ei lubata üksinda minna, samuti jälgivad informandid nende igat sõnavahetust.

Hani sõnul käib Põhja-Korea eluviisi juurde pidevalt kahtlase käitumise osas valvsuse säilitamine ja sellest teada andmine. Isegi sõprade ja pereliikmete puhul.

«Ülejooksiku kahtlasest käitumisest teavitamata jätmise eest karistatakse nii juhte kui ka sportlasi,» märgib Han.

Hani sõnul anti neile välismaale sõites korraldus ajakirjanike küsimusi ignoreerida ja silmsidet vältida: «Meile õpetati, et meid ei saadeta Lõuna-Koreasse mitte ainult kaasa elama vaid ka oma juhti kiitma. Meile öeldi, et me peame valmistuma võtluseks oma vaenlase südames.»

Põhja-Korea sportlaste päralt on Gangneungi olümpiakülas kolmekorruseline elamu, mille igas korteris on kaks või enam voodit. Kuid endise politseiniku sõnul ei ole sportlased oma tubades üksi.

Sportlased on oma kohaolekust teada andnud elamu aknast suure Põhja-Korea lipu välja sirutamisega, mis katab kogu kolmekorruselise hoone. Tavaliselt ootaks sellise teo eest vanglakaristus, kuid Rahvusvaheline Olümpiakomitee on teinud Põhja-Korea delegatsioonile erandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles